V OSN bude Česko hlasovať proti globálnemu paktu o migrácii

Česká republika bude v stredu na Valnom zhromaždení OSN hlasovať proti globálnemu paktu o migrácii. Uviedol to minister zahraničných vecí ČR Tomáš Petříček (ČSSD) po pondelňajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala postojom k tejto dohode. Hlasovanie proti paktu požadoval premiér Andrej Babiš (ANO), informoval spravodajský server Novinky.cz.

17.12.2018 17:45
debata (12)

Pôvodne dostali diplomati inštrukciu, aby sa hlasovania zdržali. Petříček už skôr uviedol, že toto rozhodnutie vychádza zo stanoviska kabinetu, podľa ktorého sa pôvodne ČR mala hlasovania zdržať, a že ak by vláda rozhodla inak, došlo by k zmene pokynov aj pre diplomatov.

Babiš v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Právo vyjadril prekvapenie, že rezort ešte neoznámil OSN, že Česká republika od migračného paktu odstupuje. Zdržanie sa hlasovania nepokladá za dostatočné a bude chcieť, aby Česko hlasovalo proti paktu. Ministerstvo by podľa neho malo listom oznámiť OSN, že Česko od dohody odstupuje.

Pakt o migrácii schválilo 10. decembra na zasadaní v marockom meste Marrákeš 164 krajín, nezúčastnili sa ho však tri desiatky členov OSN. Celý rad štátov vrátane Česka dokument odmieta; k odporcom patria tiež Spojené štáty, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a Rakúsko.

Podľa kritikov text dokumentu predstavuje migráciu ako pozitívny jav, čím podporuje nekontrolovateľné presuny ľudí. Kritici takisto tvrdia, že stiera rozdiel medzi nelegálnou a legálnou migráciou, vysvetlil portál Novinky.cz.

Niektorí analytici označujú význam paktu viac za symbolický než praktický. Väčšina z jeho 23 cieľov je podľa nich zakotvená v už existujúcich normách medzinárodného prá­va.

Zástancovia globálneho paktu si od neho sľubujú spoluprácu v riešení problémov migrácie či lepší boj proti pašerákom ľudí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Globálny kompakt o migrácii