Začiatok prímeria v Jemene sprevádzali boje

V jemenskom prístavnom meste Hudajda, v ktorom v noci na utorok vstúpilo do platnosti prímerie sprostredkované Organizáciou Spojených národov (OSN), zaznamenali krátko pred jeho začiatkom prudké boje medzi provládnymi silami a húsíjskými povstalcami. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AP.

18.12.2018 06:27
jemen, húsíovia, povstalci, vojaci, bojovnici,... Foto: ,
Húsíjskí povstslcu v Jemene,
debata (2)

Delostrelecká a guľometná paľba otriasali južnými a východnými časťami tohto strategicky dôležitého mesta na pobreží Červeného mora. Boje postupne s nástupom prímeria utíchali a v meste bolo po polnoci streľbu počuť iba sporadicky.

Na zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí sa obe bojujúce strany dohodli na nedávnych mierových rozhovoroch pod záštitou OSN vo Švédsku. Zdroj z prostredia OSN potvrdil, že dohoda začne platiť v noci z pondelka na utorok.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov z oboch strán z prístavu.

Hudajda, v západnej časti Jemenu, je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, pretože tú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt