Záškoláčka dala štátnikom lekciu o hrozbe klimatických zmien

Má len pätnásť rokov, ale už môže slúžiť ako príklad pre dospelých, ktorí sa chcú zamyslieť nad ochranou zemegule. Mladej Švédke záleží na tom, aby sa ľudstvo vyhlo hrozbe globálneho otepľovania s katastrofickými následkami. Greta Thunbergová pricestovala do Katovíc, kde sa konala konferencia OSN o boji proti klimatickým zmenám. Prehovorila nielen pred pochodujúcimi aktivistami, rečnila aj pred delegátmi z takmer dvesto štátov sveta.

19.12.2018 08:00
Greta Thunbergová Foto: ,
Greta Thunbergová, 15-ročná Švédka, sa prihovára aktivistom proti klimatickej zmene počas ich protestného pochodu v Katoviciach, kde sa konala konferencia OSN. Snímka je z 8. decembra, keď rokovania boli v polovici. Konferencia trvala dva týždne, skončila sa neskoro večer minulú sobotu.
debata (21)

Thunbergovú si všímajú mnohé mienkotvorné médiá. „Stala sa symbolom mládežníckeho aktivizmu, odkedy vynecháva školu, aby od septembra tohto roku protestovala proti klimatickým zmenám pred švédskym parlamentom. Inšpirovala tisíce rovesníkov, aby sa zjednotili za klimatickú spravodlivosť,“ poznamenala televízna stanica CNN.

Veľa výčitiek od mladučkej Švédky

Reportér stanice BBC, ktorý bol v Katoviciach, zaradil medzi päť hlavných vecí počas konferencie to, čo robila Thunbergová. „Táto tínedžerka robila každý deň tlačovky, aby odkázala domov, že otrepané frázy a teplé slová už viac nestačia,“ uviedol korešpondent Matt McGrath. Dodal, že jej posolstvo bolo ostré a výstižné: „Nemôžeme riešiť krízu bez toho, aby sme to ako krízu posudzovali.“

Príhovor Thunbergovej k delegátom mal síce len 17 stručných odsekov, ale 15-ročná Švédka stihla za pár minút dôrazne vstúpiť do svedomia nezodpovedným či ľahostajným štátnikom a rovnako manažérom gigantických firiem. „Naša civilizácia je obetovaná možnosti veľmi malého počtu ľudí, aby pokračovali v zarábaní obrovského množstva peňazí. Naša biosféra je obetovaná boháčom, aby mohli žiť v luxuse,“ upozornila Thunbergová, keď narážala na nenásytných chamtivcov, ktorí nedbajú o budúcnosť planéty.

Thunbergová si nedávala servítku pred ústa, keď pokračovala v plamennej reči: „Hovoríte, že ľúbite svoje deti nadovšetko, ale kradnete im budúcnosť pred ich vlastnými očami. Pokiaľ nezacielite pozornosť na to, čo treba urobiť namiesto toho, čo je politicky možné, tak nádej neexistuje.“ Najmä na adresu lídrov mocností, ktorých považuje za nezodpovedných vo vzťahu k osudu budúcnosti Zeme, použila ďalšie silné slová: „Ignorovali ste nás v minulosti a ignorujete nás znovu.“

Pochvala od senátora

Výroky mladej Švédky sa šírili na sociálnych sieťach rýchlosťou blesku. Všimol si ich napríklad aj vplyvný americký senátor Bernie Sanders. „Naskakuje mi husia koža! Pätnásťročná aktivistka povedala mocnostiam pravdu,“ napísal na twitteri. Washington Post, jeden z hlavných denníkov v USA, dal do pozornosti slová mladistvej obyvateľky Štokholmu o tom, že svetoví lídri nie sú dostatočne dospelí, aby podnikli kroky proti klimatickým zmenám.

Týždeň pred začiatkom konferencie v Katoviciach Thunbergová napísala text pre prestížne britské noviny Guardian. Poznamenala, že prvýkrát sa niečo dozvedela o klimatických zmenách, keď mala osem rokov. Rodičia jej prízvukovali, aby zhasínala, keď nepotrebuje svietiť, neplytvala vodou a triedila odpad. „Ak spaľovanie fosílnych palív ohrozuje našu existenciu, potom ako ich môžeme spaľovať? Prečo neexistujú obmedzenia? Prečo to nie je ilegálne robiť?“ pozastavila sa neskôr v texte.

Thunbergová sa rozhodla aktívne bojovať proti klimatickým zmenám, keď sa pred niekoľkými mesiacmi začal nový školský rok. „Švédsko malo práve skúsenosť s najhorúcejším letom vôbec. Blížili sa voľby, ale nikto nehovoril o klimatických zmenách. Preto som sa rozhodla sedávať pred švédskym parlamentom, aby som žiadala našich politikov považovať zmeny klímy za to, čo predstavujú: za najväčšiu vec, ktorej čelíme," ozrejmila v Guardiane.

Zodpovedná záškoláčka

Od začiatku tohto školského roku Thunbergová posedáva každý piatok pred budovou švédskeho zákonodarného zboru. Apeluje na dievčatá a chlapcov na celom svete, aby podobne postupovali pred sídlom svojich poslancov s cieľom primať ich zodpovedne sa správať zoči-voči nebezpečnému globálnemu otepľovaniu. „Žiadajte, aby sa svet otepľoval pod hranicou 1,5 stupňa Celzia,“ zdôrazňuje. (Uvedená hodnota zodpovedá záväzku, ktorý vyplýva z Parížskej dohody ohľadne klimatických zmien spred troch rokov; dokument schválený v Katoviciach sa zmieňuje o dvoch stupňoch Celzia.)

Thunbergová poznamenala, že mnohí z poslancov, ktorí sa pri nej zastavia, jej dávajú za pravdu, ale pripomínajú, že by urobila lepšie, keby chodila všetkých päť dní v týždni do školy. Je však podľa svojich slov zdravo tvrdohlavá – obetovaním jedného dňa v laviciach verí, že môže dosiahnuť veľa v boji proti klimatickým zmenám.

Od pravidelného piatkového záškoláctva ju odhovárajú aj rodičia, ale zatiaľ nepochodili. Na druhej strane sa pritom inšpirovali svojou dcérou. „Od roku 2015 prestala cestovať lietadlami a o rok neskôr ju nasledovala matka – operná speváčka, ktorá sa vzdala medzinárodnej kariéry,“ napísal americký časopis New Yorker.

Mimochodom, rodičia sa správajú čoraz viac ekologicky, čo je nepochybne aj zásluha ich dcéry. Na vykurovanie si zakúpili solárne panely a začali pestovať zeleninu v záhradke mimo Štokholmu. Obstarali si auto na elektrický pohon, ktoré pritom používajú len v nevyhnutnosti. Jazdia totiž na bicykli.

Výroky švédskej aktivistky Grety Thunbergovej

  • Ak spaľovanie fosílnych palív ohrozuje našu existenciu, potom ako ich môžeme spaľovať? Prečo neexistujú obmedzenia? Prečo to nie je ilegálne robiť?
  • To, čo robíme alebo nerobíme správne, sa dotkne môjho celého života a životov mojich kamarátov, našich detí a vnúčat.
  • Ak sa majú zastaviť klimatické zmeny, tak ich my musíme zastaviť. Je to čierne alebo biele – nie sú sivé zóny, keď ide o prežitie. Buď budeme pokračovať ako civilizácia, alebo nebudeme.
Zdroj: Jej text napísaný pre britský denník Guardian.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #Greta Thunbergová