Južná Kórea a USA budú diskutovať o mierovom procese na polostrove

Diskusie o pokroku v mierovom procese na Kórejskom polostrove by mali byť predmetom stretnutia na vysokej úrovni predstaviteľov Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré by sa malo uskutočniť už tento týždeň v Soule. Na základe vyhlásenia juhokórejského ministerstva zahraničných vecí o tom v utorok informovala agentúra Jonhap.

18.12.2018 09:44
Trump Argentina G20 Summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (2)

Vyslanec USA pre Severnú Kóreu Stephen Biegun by mal byť od stredy do soboty na pracovnej návšteve Južnej Kórey, kde sa stretne so svojim náprotivkom I To-Hunom.

Predstavitelia juhokórejského rezortu zahraničných vecí uviedli, že schôdzka by mala byť rozdelená na dve časti. Cieľom prvej časti bude koordinácia postupu oboch krajín vo vzťahu k mierovému procesu medzi Južnou a Severnou Kóreu.

Druhá časť by mala byť venovaná rozvoju spoločnej stratégie pre dosiahnutie „reálneho pokroku“ v otázke denuklearizácie Kórejského polostrova.

Od začiatku roka, keď došlo k značnému zlepšeniu vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou, sa v rámci zmierovacieho procesu konali už tri vrcholové stretnutia severokórejského vodcu Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Súčasťou procesu bolo taktiež historické stretnutie Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Mun Če-in