Kiska s lotyšským prezidentom Véjonisom zdôraznili potrebu jednotnej EÚ

Slovensko a Lotyšsko sú pripravené chrániť sa navzájom, ich bilaterálna spolupráca je na veľmi dobrej úrovni. Povedal to prezident SR Andrej Kiska po utorkovom stretnutí s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom na návšteve v Rige. Predstavitelia oboch krajín zdôraznili úlohu jednoty v Európe.

18.12.2018 13:13
Lotyšsko, Riga, Kiska, Véjonis, Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska sa v utorok stretol v Rige s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom.
debata (40)

Kiska ozrejmil, že Slovensko i Lotyšsko prešli výraznými zmenami. V súčasnosti je preto potrené zamyslieť sa nad tým, aký bol svet predtým a aký je teraz. Prezident vyzdvihol úlohu zhruba 150 slovenských vojakov slúžiacich v Lotyšsku. „Sú tu, aby ukázali, že v EÚ a NATO sme spoločne a sme pripravení chrániť jeden druhého. Myslím si, že je to veľmi silný signál, ktorý ukazuje, že nielen veľké krajiny, ale aj relatívne malé, ako napríklad Slovensko, sú pripravené pomôcť Lotyšsku v prípade akéhokoľvek problému,“ povedal Kiska.

Obaja prezidenti zdôraznili potrebu jednotnej Európskej únie. Kiska doplnil, že skutočné problémy ako migrácia, klimatická zmena či terorizmus nemôžu ani silné krajiny vyriešiť jednotlivo. „Ale spoločne, ak ostaneme jednotní, dokážeme vyriešiť akýkoľvek problém,“ uzavrel.

V súvislosti s aktuálnou situáciou v Európe prezident Véjonis uviedol, že Európa čelí nestabilite vo viacerých regiónoch, nejde tu len o východ a západ. Za aktuálne problémy Lotyšska či Slovenska považuje aj bezpečnosť na poli informácií a kybernetickú bezpečnosť. Informoval, že obe krajiny čakajú v budúcom roku voľby, pričom je potrebné hovoriť o spôsoboch, ako minimalizovať potenciálnu hrozbu v súvislosti s ich výsledkami.

Aj na Slovensku by sme mali podľa predstaviteľov krajín myslieť viac na prevenciu vplyvu Ruska pri blížiacich sa voľbách. Kiska uviedol, že Rusko využíva na rozdelenie Európy všetky možné zbrane vrátane diplomatických či ekonomických. Nedávna situácia v Azovskom mori podľa Véjonisa dokazuje potrebu pripravenosti Lotyšska.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Lotyšsko #Raimonds Vejonis