Rusko radikálne okresalo lety vojenských lietadiel v Sýrii

Rusko znížilo počet letov vojenských lietadiel v Sýrii z približne 100 za deň na menej ako štyri za týždeň. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

18.12.2018 17:51
debata (31)

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí na ministerstve obrany povedal, že ruské vojenské letectvo dramaticky znížilo počet štartov v Sýrii.

„Počet vzletov bol znížený zo 100–110 za deň na dva až štyri za týždeň, a to hlavne s cieľom vykonávania dodatočného prieskumu,“ povedal Šojgu bez konkretizovania časového rámca týchto obmedzení.

Šojgu na utorňajšej schôdzke, ktorej sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin, tiež povedal, že Rusko ukončilo sťahovanie svojich hlavných síl zo Sýrie okrem tých, ktoré sú dislokované na vojenskej leteckej základni Humajmím a námornej vojenskej základni Tartús.

Šojgu pred približne rokom vyhlásil, že Rusko oficiálne ukončilo vojenskú operáciu v Sýrii po tom, čo pomohlo očistiť krajinu od džihádistov.

Operácie však pokračovali, keď Rusko v novembri vyhlásilo, že jeho letectvo podniklo útoky na „teroristické skupiny“ v nárazníkovej zóne v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie.

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskej vlády v občianskej vojne, ktorá v krajine prebieha od roku 2011. Intervencia Moskvy v roku 2015 dramaticky obrátila situáciu v neprospech protivládnych povstalcov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Sergej Šojgu #vojna v Sýrii