Trumpova komisia pre bezpečnosť škôl odporúča aj vyzbrojenie zamestnancov

Bezpečnostná komisia, ktorú americký prezident Donald Trump zriadil po početných streľbách na školách v USA, v utorok odporučila, aby školy zvážili vyzbrojovanie zamestnancov, využívanie veteránov ako strážcov a zrušenie smerníc prijatých počas predošlej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

19.12.2018 09:36
trump Foto: ,
Donald Trump
debata (2)

Federálnu komisiu pre bezpečnosť na školách, ktorú vedie ministerka školstva Betsy DeVosová, vytvorili po februárovom masakre v meste Parkland v štáte Florida, kde bývalý študent zastrelil 17 ľudí. Útok vyvolal veľké demonštrácie za prísnejšiu reguláciu strelných zbraní.

Komisia odmietla výzvy na zvýšenie minimálneho veku pre nákup strelných zbraní. Vo svojej 180-stranovej správe argumentuje tým, že väčšina páchateľov strelieb na školách získa svoje zbrane od členov rodiny alebo priateľov.

Namiesto toho členovia komisie navrhli, aby školy vyzbrojili svojich zamestnancov – a za určitých okolností aj učiteľov – „v záujme účinnej a okamžitej reakcie na násilie“. Podľa správy by takéto opatrenia mohli byť prínosné najmä v školských obvodoch, kde by reakcia polície mohla byť pomalšia, napríklad na vidieku.

Komisia okrem toho odporučila, aby školské úrady zamestnali vojenských veteránov a bývalých policajtov, ktorí „môžu tiež pôsobiť ako vysoko efektívni učitelia“.

Správa vyzýva na prehodnotenie disciplinárnych smerníc prijatých v roku 2014 za vlády prezidenta Baracka Obamu, ktoré v rámci boja proti diskriminácii černošských a latinskoamerických študentov navrhli namiesto suspendovania a výpovede alternatívne tresty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #školy