Utečenci áno, migranti nie. Slovensko o druhom pakte nehlasuje

Každý utečenec je migrant, ale nie každý migrant je utečenec. Valné zhromaždenie OSN v pondelok drvivou väčšinou prijalo globálny pakt o utečencoch. Dokument rozširuje súčasný medzinárodný právny rámec týkajúci sa ľudí, ktorých z domova vyháňa oprávnená obava o svoj život či zdravie a majú podľa platných konvencií nárok na medzinárodnú ochranu. Členské krajiny svetovej organizácie budú hlasovať o ďalšom globálnom pakte. Ten sa vzťahuje na migrantov, čiže osoby, ktoré menia krajinu pobytu nie nevyhnutne preto, že im vo vlasti hrozí prenasledovanie či iné nebezpečenstvo. Pri dokumente odsúhlasenom minulý týždeň v Marrákeši sa očakáva, že v New Yorku prejde s nižším počtom hlasov ako pakt o utečencoch.

19.12.2018 09:30
debata (4)

Zo 193 členských krajín OSN proti globálnemu paktu o utečencoch hlasovali len USA a Maďarsko. Ďalšie tri krajiny (Eritrea, Líbya a Dominikánska republika) sa zdržali. Sedem krajín, medzi nimi napríklad Poľsko a Izrael, nehlasovalo. Slovensko dokument podporilo. „Na hlasovaní vo Valnom zhromaždení OSN sa zúčastnil stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN, ktorý podporil uvedený dokument – rovnako ako predstavitelia ďalších 180 krajín,“ povedal pre Pravdu hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. „Globálny pakt o utečencoch podporilo 26 krajín EÚ. Pripomínam, že ide o právne nezáväzný dokument, ktorý má charakter správy. Neobsahuje záväzky ani prísľuby členských štátov OSN,“ dodal.

Záväzky či prísľuby členských štátov neobsahuje ani globálny pakt o migrantoch. Slovensko však pri jeho schvaľovaní bude na základe uznesenia slovenskej vlády a Národnej rady postupovať inak ako pri utečeneckom pakte. „Na hlasovaní sa nezúčastníme,“ potvrdil pre Pravdu Boris Gandel.

Migračný pakt nie je v súlade s bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenska

Slovensko, kde spor o migračný dohovor takmer viedol k odchodu šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka z vlády, už ani na marrákešskej konferencii nemalo žiadneho zástupcu. „Slovensko nemôže súhlasiť s konečným návrhom Globálneho paktu pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu a sťahuje sa z prijímacieho procesu,“ oznámil vtedy listom predsedníčke konferencie premiér Peter Pellegriny. Ako dôvod uviedol, že dokument, ktorý v Marrákeši odsúhlasilo 164 členských štátov OSN, nie je v súlade s bezpečnostnou a migračnou politikou našej krajiny.

Stúpenci migračného paktu OSN si od neho sľubujú lepšiu medzinárodnú súčinnosť pri riešení problémov migrácie i účinnejší boj proti pašerákom ľudí. Podľa kritikov ale text predstavuje migráciu ako pozitívny fenomén, čím podporuje nekontrolovanú migráciu. Odporcovia tiež tvrdia, že dokument nerobí rozdiely medzi nelegálnou a legálnou migráciou.

Migračný pakt viaceré štáty odmietajú

Viaceré štáty migračný pakt odmietajú. Ako prvá krajina sa z rokovania o ňom stiahli už pred rokom USA, v lete ich nasledovalo Maďarsko. Na jeseň sa k Budapešti pripojili aj zvyšné krajiny V4 – Česko, Poľsko a Slovensko. Odskočilo aj Rakúsko, momentálne predsedajúca krajina EÚ. Mimo zostala Austrália, Lotyšsko, Čile i Dominikánska republika. Ďalšie krajiny vrátane Bulharska, Švajčiarska, Talianska a Izraela si na marrákešskej konferencii vyhradili právo z paktu vystúpiť.

Spomedzi krajín V4 si Slovensko rozhodnutím nezúčastniť sa na hlasovaní zvolilo najmiernejší spôsob, ako prejaviť výhrady k migračnému paktu. Maďarsko, Česko a Poľsko sa chystali hlasovať proti. „Máme závažné výhrady, podobne ako USA, Maďarsko a ďalšie štáty, preto sa pokúsime pakt zablokovať a zmeniť,“ napísal na sociálnej sieti šéf českej diplomacie Tomáš Petříček. „Každá krajina má nárok na ochranu svojich občanov a svojich hraníc, preto sa paktom nebudeme cítiť viazaní,“ dodal na margo dokumentu, v ktorom sa explicitne zdôrazňuje, že je nezáväzný.

Český premiér Andrej Babiš podľa vzoru maďarského kolegu Viktora Orbána pôvodne mienil odmietnuť oba pakty. V pondelňajšom rozhovore pre denník Právo to jasne naznačil. Podľa informácií z diplomatických kruhov, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, však „koaličná sociálna demokracia v poslednej chvíli dokázala zmeniť názor populistického premiéra“ a Česko napokon za prijatie paktu o utečencoch hlasovalo.

Podľa šéfky Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzany Vatráľovej je Globálny pakt OSN o migrácii dobrým základom pre riešenie mnohých problémov. Zdôrazňuje tiež nevyhnutnosť spolupráce medzi krajinami. Video je z 12.10.

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Globálny pakt OSN o migrácii