Facebook zrušil ďalšie stránky v Mjanmarsku šíriace nenávistné prejavy

Sociálna sieť Facebook v stredu uviedla, že zrušila v Mjanmarsku stovky skupín napojených na tamojšiu armádu, stránok a užívateľských účtov, ktoré sa podľa nej dopúšťajú "koordinovanej zavádzajúcej činnosti". Informovala o tom agentúra DPA.

19.12.2018 11:50
facebook Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Spoločnosť uviedla, že zrušila celkove 425 stránok, 17 skupín, 135 účtov a 15 účtov na Instagrame, ktoré boli prepojené na mjanmarskú armádu. Tú viaceré organizácie vrátane OSN obviňujú z genocídy a zločinov proti ľudskosti v súvislosti so zásahom voči menšinovému moslimskému etniku Rohingov.

Jedna z odstránených skupín mala 6400 registrovaných členov.

Facebook vo vyhlásení uviedol, že „nechce ľudí alebo organizácie, ktorí vytvárajú sieť účtov s cieľom zavádzať ostatných o tom, kto sú alebo čo robia“.

DPA pripomína, že Facebook zostáva najrozšírenejšou a najvplyvnejšou sociálnou sieťou v Mjanmarsku, kde ju milióny užívateľov primárne využívajú na pozeranie správ, zábavu a komunikáciu.

Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po kritike, že bol v tejto ázijskej krajine zneužívaný na šírenie nenávistného prejavu a dezinformácií. Facebook viaceré účty mjanmarským jednotlivcom a organizáciám zablokoval aj v októbri a auguste vrátane konto vplyvného vrchného veliteľa armády Min Aun Hlaina.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mjanmarsko