Biely dom i Pentagón: Zahájili sme sťahovanie vojsk zo Sýrie

USA začali proces sťahovania svojich jednotiek zo Sýrie, v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) budú ale pokračovať. Informoval o tom Pentagón aj Biely dom.

19.12.2018 16:32 , aktualizované: 23:34
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (160)

Bližšie informácie o sťahovaní zo Sýrie ale ministerstvo obrany s ohľadom na bezpečnosť neoznámilo. Niektorí americkí senátori označili stiahnutie zo Sýrie v tejto chvíli za veľkú chybu, ktorá poškodí úlohu USA v regióne. Podľa ruského ministerstva zahraničia tento krok naopak prispeje k urovnaniu sýrskej krízy.

„Koalícia oslobodila územie ovládané IS, ale kampaň proti IS neskončila,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Pentagónu Dana Whiteová. „Zahájili sme proces návratu amerických jednotiek domov zo Sýrie, pretože prechádzame do ďalšej fázy kampane (boja proti IS),“ uviedla tiež a dodala, že USA budú pokračovať v boji proti IS, kdekoľvek sa objaví.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany už skôr pre spravodajskú televíziu CNN uviedol, že USA plánujú „úplné“ a „rýchle“ stiahnutie svojich vojakov. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) pôjde o stiahnutie amerických jednotiek zo severovýchodnej Sý­rie.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti so správami o pripravovanom sťahovaní vojenských jednotiek zo Sýrie v utorok na Twitteri uviedol, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) bola v tejto krajine porazená. Podľa neho to bol jediný dôvod pre americkú vojenskú prítomnosť v Sýrii počas jeho mandátu.

Nemenovaný činiteľ americkej vlády povedal Reuters, že Trump svoje rozhodnutie vopred nekonzultoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, aj keď mu ho oznámil. Činiteľ odmietol porovnávať rozhodnutie odísť zo Sýrie s rozhodnutím bývalého prezidenta Baracka Obamu stiahnuť americké jednotky z Iraku. Povedal, že protiteroristické ťaženie v miestach ako je Líbya alebo Sinajský polostrov bude pokračovať.

Agentúra Reuters tiež s odkazom na nemenovaný vládny zdroj uviedla, že počas 24 hodín bude evakuovaný personál amerického ministerstva zahraničia zo Sýrie. Vojenské jednotky by mali podľa toho istého zdroja Sýriu opustiť vtedy, až „bude dokončená záverečná fáza poslednej operácie proti IS“ a časový rámec odchodu je odhadovaný na „60 až 100 dní“.

V súčasnosti sa v Sýrii nachádza približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Pentagon #Americká armáda #Islamský štát #vojna v Sýrii