OSN schválila globálny pakt o migrácii

Valné zhromaždenie OSN veľkou väčšinou potvrdilo globálny pakt o migrácii, uviedla agentúra AFP.

19.12.2018 18:21 , aktualizované: 18:32
debata (89)

Za ratifikáciu paktu hlasovalo 152 krajín, 12 sa hlasovania zdržalo. Proti podľa agentúry AP hlasovali Spojené štáty a štyri ďalšie štáty – ČR, Izrael, Maďarsko, Poľsko.

Pakt má za cieľ okrem iného riešiť aj to, prečo ľudia migrujú, ako ich chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať alebo ako umožniť ich návrat domov.

Rokovania o globálnej dohode začali v dôsledku migračnej krízy v Európe v roku 2015, ktorá bola najväčšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny. Prílev migrantov vyvolal v Európe strach z cudzincov a nacionalistické nálady.

18 mesiacov negociácií

Príprava Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) bola dokončená v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru sa však medzičasom objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k nemu nepripoja.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018.

Dohovor napokon schválili 10. decembra v Marrákeši aklamáciou zástupcovia 164 krajín. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Globálny pakt má okrem iného zabezpečiť možnosti pre legálnu migráciu a eliminovať nelegálne prekračovanie hraníc.

VIDEO: Podľa šéfky Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzany Vatráľovej je Globálny pakt OSN o migrácii dobrým základom pre riešenie mnohých problémov. Zdôrazňuje tiež nevyhnutnosť spolupráce medzi krajinami. Video je z 12.10.

Video
89 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #migrácia #organizácia spojených národov #Globálny pakt o migráci