Trump deklaroval víťazstvo nad Islamským štátom v Sýrii

Americký prezident Donald Trump v stredu deklaroval víťazstvo nad extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii. Týmto tvrdením zdôvodnil svoje nečakané rozhodnutie o úplnom stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie, informovala agentúra AP.

20.12.2018 06:32 , aktualizované: 07:03
vojaci, syria, usa Foto: ,
Americkí vojaci v Sýrii.
debata (22)

„Zvíťazili sme nad Islamským štátom. Porazili sme ho a uštedrili sme mu ťažkú porážku, vzali sme mu územie. A teraz nastal čas, aby sa naši vojaci vrátili domov,“ vyhlásil Donald Trump na krátkom videu, ktoré zverejnil na svojom twitterovom účte.

Nezabudol pritom zdôrazniť, že americké bojové operácie proti IS v Sýrii sa za jeho vlády výrazne zintenzívnili a vyústili v porážku islamistov. „Naši chlapci, naše mladé ženy, naši muži – všetci prídu späť a prídu späť teraz,“ vyhlásil prezident. Zároveň vzdal hold všetkým vojakom, ktorí v tomto boji položili svoj život.

Biely dom v stredu oznámil, že zo Sýrie bude stiahnutých všetkých približne 2000 príslušníkov pozemných síl, ktorí tam v súčasnosti pôsobia. Táto správa rozhorčila aj viacerých republikánskych kongresmanov.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa prezident definitívne rozhodol o úplnom stiahnutí vojakov zo Sýrie v utorok 18. decembra. Od tohto kroku sa ho údajne do poslednej chvíle pokúšali odradiť predstavitelia Pentagónu a americkej armády.

Väčšina z 2000 amerických vojakov nasadených v Sýrii sú inštruktori a poradcovia, ktorí podporujú lokálne, prevažne kurdské jednotky bojujúce proti IS.

Džihádisti z IS v Sýrii ovládajú už len neveľké územia, ale podľa predstaviteľov americkej armády stále predstavujú potenciálnu hrozbu. Existujú obavy, že by sa mohli v chaose sýrskej vojny preskupiť a opäť zaujať stratené pozície.

Senátori vyzvali Trumpa, aby prehodnotil stiahnutie vojakov

Skupina amerických senátorov vyzvala prezidenta Donalda Trumpa, aby ešte prehodnotil svoje nečakané rozhodnutie o stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie, ktoré bolo ohlásené v stredu. Informovala o tom agentúra DPA.

List s výzvou podpísalo šesť senátorov, medzi ktorými sú aj vplyvní republikáni Lindsey Graham a Marco Rubio.

Podľa nich by bol odchod amerických vojakov zo Sýrie v tejto fáze konfliktu „predčasný a chybný krok, na ktorý by USA draho doplatili“.

„Ak sa rozhodnete naplniť svoje rozhodnutie stiahnuť jednotky zo Sýrie, zvyšky Islamského štátu v Sýrii sa celkom iste oživia a zosilnia svoje aktivity v regióne,“ uvádza sa v liste podpísanom štyrmi republikánmi, jedným demokratom a jedným nezávislým členom Senátu.

Z amerického odchodu by podľa senátorov profitoval aj „brutálny diktátorský režim“ sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj „protivníci“ USA – Irán a Rusko.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Donald Trump #vojna v Sýrii