V Maroku zatkli ďalších troch podozrivých z vraždy turistiek

V Maroku zatkli ďalších troch mužov podozrivých z vraždy dvoch turistiek zo Škandinávie. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom dnes informovala agentúra AFP.

20.12.2018 10:41
debata (7)

Jedného muža zadržala polícia už na začiatku týždňa v Marrákeši. Telá škandinávskych turistiek zavraždených v Maroku našiel v pondelok francúzsky pár. Žena opísala nórskemu denníku VG, že by chcela na pohľad, ktorý sa Francúzom na stan dievčat z Nórska Dánska naskytol, zabudnúť. Dánske ministerstvo zahraničia vydalo varovanie na cesty do Maroka. Vražda je pripisovaná štyrom mužom a vyšetruje sa ako teroristický čin.

Dvadsaťštyriročná Dánka Louisa Vestagerová Jespersenová a dvadsaťosemročná Nórka Maren Uelandová sa vypravili na horu Tubkal a postavili si stan neďaleko obce Imlil, ktorá slúži ako východiskový bod k výstupu.

Podľa VG polícia podozrieva z vraždy štvoricu Maročanov, ktorí boli identifikovaní a sľúbili vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS). VG zverejnil troch z nich.

Mŕtvych našli Francúzi, ktorí odmietli oznámiť svoje mená a nechať sa vyfotografovať, aby nemuseli podávať ďalšie svedectvo. Dnes sa z Maroka vracajú domov. Žena povedala VG, že v pondelok ráno panoval v okolí Imlil pokoj a že nevideli žiadnych iných európskych turistov. „Bol to hrozný šok,“ povedali o prvom pohľade na otvorený stan dievčat. Francúzi vraj scénu vyfotografovali, aby mohli policajtom ukázať, čo našli. „Prvý človek, ktorého sme stretli, nehovoril anglicky ani francúzsky. Snažili sme sa mu to vysvetliť, ale nerozumel. Išli sme ďalej a našli muža, ktorý hovoril po francúzsky, nakoniec sme zavolali políciu,“ oznámila francúzska turistka, ktorá je rovnako stará ako mŕtva Nórka.

Na internete sa objavilo video, ktoré údajne vraždu zachytáva. Zaoberá sa ním nórska polícia. Podľa VG je na ňom doklad totožnosti jedného z podozrivých a tiež zábery Imlil. Bezpečnostná kamera v Imlil zachytila ​​v pondelok v noci po tretej hodine ráno troch utekajúcich mužov.

Dánske ministerstvo zahraničia vydalo varovanie pred cestami do Maroka s tým, že je nebezpečenstvo terorizmu a kriminality. Už v minulosti úrad nedoporučoval chodiť do marockých hôr jednotlivo, ale využívať miestnych sprievodcov a chodiť vo väčších skupinách.

„Existujú náznaky, že táto vražda mala politický motív a že je teroristickým činom. Som rozhorčený a znechutený, dištancujem sa od takých barbarských a beštiálnych činov,“ povedal dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Maroko #Marrákeš #Islamský štát #teroristický čin