Výbuch metánu v bani pri Karvinej si vyžiadal 13 ľudských životov

Trinásť mŕtvych si vyžiadalo štvrtkové nešťastie v bani ČSM na Karvinsku. Informáciu potvrdilo OKD. V nemocniciach sú traja zranení baníci, jeden zostáva v kritickom stave. Ďalších sedem záchranári ošetrili na mieste. Utrpeli ľahšie zranenia.

20.12.2018 21:37 , aktualizované: 21.12.2018 14:10
karviná, bane, karviná, záchranári Foto: ,
Záchranári sa chystajú na zásah po výbuchu metánu v bani pri Karvinej.
debata (103)

Výbuch metánu v čiernouhoľnej Bani ČSM v obci Stonava v Moravskosliezskom kraji si vyžiadal životy už 13 baníkov – 11 poľských a dvoch českých. Približne desať baníkov je zranených. V piatok to uviedol hovorca ťažobnej spoločnosti OKD so sídlom v Karvinej Ivo Čelechovský, ktorého citoval portál Tn.cz českej televízie Nova.

V bani došlo vo štvrtok tesne po 17.15 h SEČ k vzplanutiu a výbuchu metánu.

Z desiatich zranených baníkov zostávajú traja v nemocnici. Jeden z nich naďalej zostáva s ťažkými popáleninami v kritickom stave v ostravskej fakultnej nemocnici. V piatok ráno to potvrdila jej hovorkyňa Naďa Chattová.

Prvotné informácie hovorili o jednej obeti, desiatke zranených i nezvestných. O piatich obetiach najprv boli len neoficiálne informácie. Záchranári ani banská spoločnosť ich však spočiatku nepotvrdili a ani nevyvrátili, až neskôr večer uviedli, že nešťastie si vyžiadalo päť životov.

V bani stále horí. V podzemí je až 200 stupňov Celzia. Požiar sťažil záchranné práce pod zemou, uviedol v piatok výkonný riaditeľ OKD Boleslav Kowalczyk. Firma sa pokúša priestor zatarasiť, stavba týchto hrádzí bude trvať do nedele. Telá baníkov zatiaľ zostávajú v podzemí, vytiahnu ich najskôr po Novom roku.

K českým záchranárom sa pridali aj poľskí kolegovia

Majiteľom ťažobnej spoločnosti OKD je od apríla tohto roka prostredníctvom podniku Prisko štát.

Na miesto nešťastia prišiel v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý navštívil aj zranených v nemocnici. Úrady v susednom poľskom Sliezsku zaistili pre rodiny obetí pomoc psychológa a dopravu do Karvinej.

Spoločnosť OKD skritizoval bývalý námestník poľského ministra hospodárstva a bývalý senátor Jerzy Markowski. Podľa neho niekdajší súkromní majitelia baní zanedbali mnoho postupov a zásad pre prácu pod zemou, napísal portál Novinky.cz.

Česi si „odvykli od dramatickosti vojny s prírodnou v baníctve“ a súčasná tragická udalosť je toho dôsledkom, povedal Markowski. Dodal ešte, že spoločnosti OKD chýba „sociálny inštinkt“. Záchranné akcie nie sú transparentné, ako to je v Poľsku, kde sa držia zdravých zásad, a vládne nízka úroveň informovania z českej strany, vyhlásil.

Metán bol vysoko nad normou

Koncentrácia metánu musela byť proti predpisom najmenej 4,5-násobná. V piatok to uviedol hovorca Českej banskej správy Bohuslav Machek. Nechcel však špekulovať, ako mohlo dôjsť k takémuto javu, podľa neho treba počkať na výsledky preverovania, ktoré má na starosti Obvodný banský úrad v Ostrave. Napísal to spravodajský portál Novinky.cz a dodal, že Poľsko vyhlásilo na nedeľu štátny smútok.

Počas väčšej koncentrácie metánu v bani musel zaúčinkovať aj nejaký „spúšťač“, a ten je tiež predmetom vyšetrovania – podľa Macheka tam mohol byť nejaký prírodný vplyv, ľudská chyba, prípadne technické zlyhanie, ktoré mohlo takisto výbuch spôsobiť.

Prezident Kiska zaslal Zemanovi a Dudovi sústrastný telegram

Prezident Andrej Kiska poslal v piatok sústrastný telegram hlave štátu Českej republiky Milošovi Zemanovi a prezidentovi Poľskej republiky Andrzejovi Dudovi v súvislosti s následkami nešťastia.

„Vážený pán prezident, s veľkým zármutkom som prijal správu o včerajšom tragickom banskom nešťastí v Českej republike pri Karvinej, ktoré si vyžiadalo životy mnohých poľských občanov a občanov Českej republiky. Aj toto nešťastie je smutným dôkazom, ako veľmi ťažká, náročná a nebezpečná je práca baníkov a že si za ňu zaslúžia náš rešpekt a uznanie,“ napísal Kiska.

V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadril rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie.

Banský závod 1 vznikol k 1. januáru 2015 zlúčením pôvodných závodov Baňa Darkov a Baňa Karviná. Banský závod 2 vznikol k 1. januáru 2015 premenovaním pôvodného Závodu Baňa ČSM a nachádza sa vo východnej časti karvinskej čiastkovej panvy. Územne je členený do dvoch oblastí: Sever a Juh. Dobývací priestor je v katastroch obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuzu.

VIDEO: Na Slovensku došlo k veľkému banskému nešťastiu v Bani Handlová v roku 2009, kedy v podzemí zahynulo dvadsať baníkov. Na prievidzkom okresnom súde prebehlo koncom novembra tohto roka pojednávanie v danej kauze. Video TV Pravda k nemu z 26.11.2018 si môžete pozrieť tu.

Video
103 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #baňa #metán #Morava #výbuch v bani