Francúzsky parlament odobril vládne opatrenia na upokojenie protestov

Francúzske Národné zhromaždenie schválilo v noci na piatok v prvom čítaní návrh zákona o ekonomických a sociálnych opatreniach, ktoré francúzske vedenie oznámilo v reakcii na masové protivládne protesty hnutia tzv. žltých viest.

21.12.2018 08:15
žlté vesty, protest Foto: ,
Protestant oblečený v žltej veste počas násilných protestov v parížskej metropole.
debata (1)

Je to súbor opatrení, ktoré verejnosti 10. decembra oznámil prezident Emmanuel Macron. Ide o zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur mesačne a podporu seniorov, ktorých dôchodok je nižší ako 2000 eur. K navrhovaným opatreniam patria aj výročné prémie pre zamestnancov a oslobodenie nadčasových hodín od dane.

Diskusia o návrhu zákona trvala viac ako 13 hodín, informovala agentúra AFP.

Za prijatie balíka ekonomických a sociálnych opatrení hlasovalo 153 poslancov, proti sa ich vyslovilo deväť a 58 sa hlasovania zdržalo.

V piatok sa návrhom zákona začne zaoberať Senát, horná komora francúzskeho parlamentu.

Začiatkom decembra vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe aj moratórium na zvyšovanie dane z palív.

Petíciu za zníženie cien podpísalo 1,5 milióna ľudí

Medzičasom sa na internete objavila petícia za zníženie cien palív vo Francúzsku, ktorú podpísalo 1,5 milióna ľudí. Jej iniciovanie podporil aj samotný Macron, keď v reakcii priamo na petičnom webovom portáli uznal, že „má pravdu“. Dodal pritom, že boj proti klimatickej zmene je nutný, ale nemal „by proti sebe stavať problémy konca sveta s problémami konca mesiaca“, keď mnohí ľudia nevedia, ako vyjsť s peniazmi.

Protivládne protesty vo Francúzsku majú podobu blokád ciest a dôležitých objektov. Začali sa 17. novembra, keď ich účastníci oblečení do reflexných žltých viest začali protestovať proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Protesty postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom. Počet účastníkov protestných zhromaždení sa však znižuje.

Protestovať začali aj policajti

Svoju nespokojnosť však vo Francúzsku okrem „žltých viest“ začali opäť prejavovať aj policajti. Vláda sa síce v stredu so zástupcami policajných odborov dohodla na revalorizácii platov policajtov a reorganizácii polície, ale časti policajtov to nestačí a chcú pokračovať v protestoch „modrých gyroskopov“, ako sami seba nazývajú. Poukazujú pritom, že odborári nepoznajú problémy radových policajtov, „nie sú už policajtmi, ale stali sa politikmi“.

Francúzski policajti svojím protestom upozorňujú na svoju prepracovanosť, na nedostatok personálu, na nezaplatené nadčasy a nedostačujúce technické vybavenie.

Pokiaľ ide o desaťročia nezaplatené nadčasy, podľa prepočtov policajných odborov ide o sumu vo výške 275 miliónov eur. Podľa vyjadrenia ministra hospodárstva Bruna Le Maira „sa zdá byť legitímne, že (policajti) budú vyplatení“. Vo vysielaní spravodajskej televízie BFM Le Maire dodal, že „nemáme právo mať dlh, ako je tento“ voči policajtom.

Prémie za mlátenie obuškami?

Agentúra AP pripomenula, že francúzska vláda v utorok navrhla vyplatiť prémiu vo výške 300 eur každému z asi 111-tisíc policajtov, ktorí v uplynulých týždňoch zasahovali na protivládnych protestoch tzv. žltých viest. Časť verejnosti však vyčlenenie tejto prémie kritizuje s tým, že ide o odmenu za „mlátenie obuškami“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Žlté vesty