Čína odmietla obvinenia USA a ďalších krajín z hackerských útokov

Čína dnes ostro odmietla obvinenia z hackerských útokov zameraných na získanie duševného vlastníctva a citlivých obchodných informácií, ktoré voči Pekingu vzniesli Británia, Spojené štáty a ďalšie krajiny. Čínske úrady zároveň vyzvali Washington, aby stiahol obžalobu voči dvom Číňanom, ktorí podľa USA stoja za útokmi na americké námorníctvo či NASA. Informovala o tom agentúra Reuters.

21.12.2018 09:43
debata (35)

Čínske ministerstvo zahraničia reagovalo na štvrtkovú informáciu o varovaní západných vlád, že skupina hackerov známa ako APT10, ktorá má na svedomí útoky na firmy a inštitúcie v mnohých krajinách, pôsobí pod záštitou čínskej vlády. Kyberzločinci údajne útočili v Európe, USA či Ázii s cieľom získať duševné vlastníctvo a citlivé obchodné informácie.

„Vyzývame americkú stranu, aby okamžite korigovala svoje chybné kroky a ustúpila od svojich urážlivých klebiet súvisiacich s internetovou bezpečnosťou,“ uviedlo podľa Reuters čínske ministerstvo.

Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že útoky APT10 trvajú prinajmenšom od roku 2014 a za tú dobu hackeri ukradli citlivé informácie najmenej v 12 krajinách. Štvrtkové spoločné vyhlásenie je podľa médií snahou o koordinovaný tlak voči Číne z viac než desiatky krajín vrátane Nemecka, Kanady, či Japonska.

Čínska reakcia sa zamerala predovšetkým na USA, avšak aj Británia a ďalšie krajiny podľa Pekingu vytvárali „ohováračské komentáre“.

Čínske ministerstvo vyzvalo na okamžité stiahnutie obžaloby voči dvojici identifikovanej ako Ču Chua a Čang Ťien-kuo, ktorá má podľa Washingtonu väzby na čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #hackerský útok