Nemecká tajná služba posilní boj proti pravicovému extrémizmu

Nový šéf nemeckej vnútroštátnej spravodajskej služby Thomas Haldenwang chce zintenzívniť boj proti pravicovému extrémizmu. Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) v budúcom roku zvýši počet svojich agentov, ktorí sa zaoberajú hrozbami v tejto oblasti, o 50 percent, uviedol pre piatkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung (SZ).

21.12.2018 09:44
Nemecko Chemnitz zhromaždenie Foto: ,
Demonštranti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz.
debata (10)

Dosiaľ má túto sféru na starosti približne 200 agentov BfV, informovala agentúra DPA.

Haldenwangov predchodca Hans-Georg Maassen sa stal opakovane terčom kritiky za to, že neberie hrozbu zo strany krajnej pravice dostatočne vážne.

Nový prezident nemeckej kontrarozviedky takéto obvinenia odmietol s tým, že pred istým častom sa objavila „nová dynamika v pravicovom extrémizme“, na čo je potrebné reagovať.

Udalosti v meste Chemnitz, kde v auguste a septembri „bežní demonštranti“ protestovali po boku pravicových extrémistov, podľa Haldenwanga napríklad ukazujú, ako sa nenávistné štvanie proti cudzincom stáva čoraz viac „mainstreamom“.

Haldenwang tiež hovoril o „mobilizácii podľa jasného modelu“, ktorá sa začína po „spúšťacej udalosti“, ktorú extrémisti využijú na získavanie nových stúpencov. V prípade protestov v Chemnitzi bolo touto udalosťou zabitie Nemca.

V súvislosti s vyjadreniami politikov zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) k problematike utečencov a migrantov Haldenwang povedal: „Keď nejaká strana v Nemeckom spolkovom sneme túto debatu opakovane hlasito podnecuje, potom môže aj toto prispieť k tomu, že si pravicový extrémizmus nájde nových prívržencov.“

Spolkový úrad na ochranu ústavy rozhodne v januári o svojom postupe v prípade AfD, dodal šéf tejto inštitúcie s tým, že už len diskusia o hroziacom sledovaní AfD tajnou službou túto stranu motivovala k prerušeniu stykov s „extrémistickými zoskupeniami“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pravicový extrémizmus