Pri protestoch v Barcelone zadržali 13 ľudí, viac ako 60 sa zranilo

Viac ako 60 ľudí utrpelo zrania a 13 bolo zadržaných počas piatkových protestov prívržencov nezávislosti Katalánska, ktorí vyjadrovali nesúhlas so zasadnutím španielskej vlády v Barcelone. Informáciu priniesla agentúra AFP.

21.12.2018 17:58 , aktualizované: 23:20
katalánsko, protest Foto: ,
Prívrženci nezávislosti Katalánska sa počas protestov Barcelona dostali do potýčok s políciou.
debata (6)

Približne 40.000 ľudí pochodovalo po bulvári Paseig de Gracia v Barcelone. „Toto je provokácia. Prišli sem, aby nás provokovali,“ povedal jeden z účastníkov Carles Serra.

Ďalší demonštranti hádzali do policajtov kamene a kovové zátarasy a snažili sa preniknúť cez bariéru nachádzajúcu sa niekoľko stoviek metrov od miesta, kde sa konalo zasadnutie vlády.

Počas protestov utrpelo zranenia 62 ľudí vrátane 35 policajtov.

Zasadanie vlády v centre autonómneho regiónu Katalánsko označili demonštranti za provokáciu. Príslušníci poriadkovej polície vyzbrojení obuškami podľa AFP čelili demonštrantom, ktorí do nich hádzali kamene a kovové zátarasy a snažili sa preniknúť cez bariéru nachádzajúcu sa niekoľko sto metrov od miesta, kde sa konalo zasadanie vlády.

Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo aj na mierovej demonštrácii neďaleko stanice Estació de Franca.

„Toto je provokácia. Prišli sem, aby nás provokovali,“ povedal Carles Serra, ktorý sa zúčastnil na protestoch.

Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda katalánskej regionálnej vlády Quim Torra sa vo štvrtok na svojom stretnutí v Barcelone dohodli, že budú hľadať riešenie politickej krízy, v ktorej sa katalánsky región ocitol po vlaňajšom neúspešnom pokuse o odtrhnutie sa od Madridu.

Katalánsky parlament v októbri 2017 jednostranne vyhlásil nezávislosť. Madrid následne nad regiónom vyhlásil priamu správu a nariadil predčasné voľby, ktorých výročie si Katalánsko v piatok pripomína.

Katalánsko ležiace v severovýchodnej časti krajiny je najbohatší španielsky región so 7,5 milióna obyvateľmi a vlastným jazykom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Španielsko #barcelona #protesty #Katalánsko