V Odese zakotvila britská vojnová loď. Čierne more nepatrí Rusku, znie z Londýna

Čierne more nepatrí Rusku, vyhlásil britský minister obrany Gavin Williamson v ukrajinskej Odese pri rokovaní so svojím náprotivkom Stepanom Poltorakom. Pred dvoma dňami v prístavnom meste zakotvila britská spravodajská loď HMS Echo, ktorá by v Čiernom mori mala vykonávať cvičenia. Londýn tým chce podľa britských médií vyjadriť podporu Ukrajine.

21.12.2018 18:47
HMS Tyne Foto: ,
Britská loď HMS Tyne. Jej "kolegyňa" HMS Echo zakotvila v Odese.
debata (830)

Bulvárny denník Daily Mail popisuje HMS Echo ako vojnovú loď vybavenú „najmodernejšou špionážnou technológiou“, britské ministerstvo však odmietlo, že by išlo o špionážne plavidlo. Na základe medzinárodnej dohody sa vraj môže v Čiernom mori zdržiavať 21 dní. Bulvárny denník The Sun očakáva, že potom ho v miestnych vodách nahradí jeho sesterská loď HMS Enterprise.

„Dôvod, prečo je HMS Echo tu, je v prvom rade to, že chceme prejaviť solidaritu voči Ukrajine a vyjadriť, že Ukrajina nie je osamotená,“ povedal Williamson. „Tiež však využívame nášho práva navštevovať prístavy ako je Odesa … Toto nie je ruské more, toto je medzinárodné more,“ dodal.

Podľa agentúry Reuters v čiernomorskej oblasti stále panuje zvýšené napätie v dôsledku incidentu z konca novembra, kedy ruskí pohraničníci pri Kerčskom prielive spájajúceho Čierne a Azovské more zadržali tri lode ukrajinského námorníctva a strieľali na ich posádku. Williamson minulý mesiac pri Poltorakovovej návšteve v Británii uviedol, že kým bude Ukrajina čeliť „nepriateľskému konaniu Ruska“, bude mať v Spojenom kráľovstve stabilného partnera.

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov tento týždeň povedal, že Kyjev napriek nedávnemu stretu s Rusmi neupustila od plánov vyslať vojenské plavidlá do Azovského mora. Nespresnil, kedy a v akom počte sa tam vydajú. Zároveň avizoval, že na palubu prizve zástupcu Severoatlantickej aliancie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby sa presvedčili, že Ukrajina pravidlá plavby dodržiava.

830 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Ukrajina #Čierne more