V uralskej bani prepukol požiar, ohrozených je deväť baníkov

Šachtu v bani v uralskom Solikamsku dnes zachvátil požiar, podľa záchranárov je nejasný osud deviatich baníkov. Podľa správy agentúry TASS sa kvôli hustému dymu nedarí do šachty v hĺbke 340 metrov pod zemou preniknúť. Ôsmim ľuďom sa podarilo dostať na povrch.

22.12.2018 17:09
debata (5)

Baňa, ktorá patrí ruskej spoločnosti Uralkalij, sa nachádza v Permskom kraji asi 1500 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Ťaží sa v nej chlorid draselný, ktorý sa používa najmä na výrobu umelých hnojív. V čase výbuchu sa v šachte vykonávali betonárske práce, ktoré zabezpečovala externá firma.

S deviatimi nezvestnými baníkmi nie je podľa TASS žiadne spojenie. Záchranári sú iba desať metrov od nich, ale vysoká teplota a dym im bráni v ďalšom postupe. Osem zachránených osôb vyviazlo z kritickej situácie bez zranenia.

Záchranári oznámili, že v pokusoch o kontakt s uväznenými baníkmi budú pokračovať v noci zo soboty na nedeľu. Podľa agentúry Interfax ale majú šancu na prežitie len malú. Boli síce vybavení osobnými kyslíkovými prístrojmi, ale čas, keď sa mohli zdržiavať v zamorenom priestore, už uplynul. Extrémne teploty v mieste nešťastia navyše neklesajú.

Správa bane uviedla, že požiar nespôsobil výbuch metánu, ako špekulujú ruské médiá. Oheň zachvátil stavebné konštrukcie uľahčujúce priechod zvislými úsekmi šachty.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar #baňa