Streľba vo Viedni zrejme bola vybavovaním si účtov čiernohorských klanov

Streľba v centre Viedne, pri ktorej v piatok prišiel o život jeden človek a ďalší utrpel vážne zranenia, bola s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovaním vojny medzi čiernohorskými zločineckými organizáciami. Napísal to dnes na svojom webe podgorický denník Vijesti.

22.12.2018 19:27
Viedeň, Rakúsko, streľba, polícia, polizei Foto: ,
K streľbe došlo pred známou reštauráciou Figlmüller na ulici Bäckerstrasse vo Viedni.
debata (23)

Mŕtvym je podľa denníka Vladimir Roganović, prezývaný čiernohorský Corleone, ktorý bol členom obávaného kavačského klanu, nazývaného podľa obce KAVACI u Kotoru. Zranený bol Stefan Vilotijević, takisto známy z kriminálneho prostredia.

Útok sa odohral pred viedenskou reštauráciou Figlmüller. Útočník, ktorý čakal vonku, oboch mužov zasiahol niekoľkými strelami do hlavy a potom ušiel pripraveným čiernym mercedesom. Na obete vypálil päť až desať rán. Podľa niektorých rakúskych médií ho polícia zadržala, podľa iných je však stále na úteku.

Zaujímavosťou je, že česká polícia v stredu večer oznámila, že zadržala 55-ročného muža, na ktorého v roku 2016 vydal čiernohorský najvyšší súd medzinárodný zatykač. Podľa čiernohorských zdrojov sa ide o vodcu kavačského klanu Slobodana Kašćelana.

Roganović si podľa denníka Vijesti do 7. decembra odpykával v čiernohorskej metropoli Podgorici trest odňatia slobody. Túto stredu odišiel z Čiernej Hory do zahraničia.

Už dlhšie zúri krvavý likvidačný konflikt kavačského klanu s ďalšou obávanou mafiánskou organizáciou škaljarským klanom, ktorý svoje označenie má podľa mestečka Škaljari, ležiaceho tiež pri Kotore. Oba gangy do roku 2016 spolupracovali pri pašovaní drog. Vojna potom vypukla preto, že jedna skupina prebrala tej druhej zásielku kokaínu v hodnote okolo 200-tisíc eur. Životom za ňu zaplatilo už veľa ľudí. Podľa informácií médií práve v roku 2016 bolo pri vysporiadaní účtov medzi oboma klanmi zabitých počas jediného mesiaca osem ľudí a štyri osoby utrpeli ťažké zranenia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #streľba