Kadyrov už vraj nechce byť čečenský vodca ani federálny funkcionár

Obávaný autoritársky vodca Čečenska Ramzan Kadyrov by už chcel s vedením svojho regiónu, autonómnej republiky na juhu Ruska, skončiť. Nestojí vraj ani o inú vedúcu funkciu v krajine. Podľa agentúry TASS to dnes aspoň naznačil vo spravodajskej televíznej stanici Moskva 24.

22.12.2018 21:51
kadyrov, čečensko, rusko, Foto: ,
Čečenský vládca Ramzan Kadyrov.
debata (37)

„Chcem skončiť svoju kariéru ako vedúci predstaviteľ regiónu, republiky,“ vyhlásil Kadyrov vo vysielaní televízie Moskva 24. Povedal tiež, že nevidí svoju budúcnosť na poste šéfa niektorého ruského Federálneho ministerstva a rozhodne sa nemieni uchádzať o nejakú vedúcu pozíciu v krajine. „Nie som človek na takej úrovni,“ dodal podľa agentúry TASS.

Kadyrov, ktorý má 42 rokov, sa teší podpore ruského prezidenta Vladimira Putina. Oficiálne je prezidentom Čečenskej autonómnej republiky od 5. apríla 2007. Čečenský parlament ho do funkcie znovu zvolil o štyri roky neskôr. V roku 2016 zvíťazil aj v priamych prezidentských voľbách, keď údajne dostal 97,5 percenta hlasov.

V prvej čečenskej vojne bojoval Ramzan Kadyrov spolu s otcom Achmatom proti ruskej armáde. Spolu s ním potom v roku 1999 v druhej vojne prešiel do služieb Ruska. Po ovládnutí čečenskej metropoly Grozného ruskou armádou sa Achmat Kadyrov stal šéfom čečenskej administratívy a neskôr prezidentom. V roku 2004 bol zavraždený pri atentáte a moc po ňom v Čečensku fakticky hneď prevzal syn Ramzan.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #Ramzan Kadyrov