Úder mohutnej vlny cunami v Indonézii neprežili stovky ľudí

Počet potvrdených obetí vĺn cunami, ktoré v sobotu večer miestneho času bez varovania zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu v Indonézii, stúpol na najmenej 281. Viac ako tisíc osôb utrpelo zranenia a 57 je nezvestných. Čísla môžu ešte stúpať. Informovali o tom v pondelok agentúry s odvolaním sa na indonézsku Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

23.12.2018 05:50 , aktualizované: 24.12.2018 04:29
debata (28)

Indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG) uviedla, že príčinou cunami bola erupcia sopky Anak Krakatoa, ktorá spustila podmorské zosuvy pôdy. Sopka leží v Sundskom prielive. Ten sa nachádza medzi ostrovmi Sumatra a Jáva a spája Jávske more s Indickým oceánom. K erupcii sopky došlo podľa BMKG približne 24 minút pred príchodom cunami.

Nečakaný úder vlny na pobrežné oblasti Sundského prielivu zrovnal stovky domov so zemou a mnoho ďalších vážne poškodil.

Úrady nevydali vopred žiadne varovanie, obyvateľov preto vlna zaskočila. Zasiahla aj vonkajší stan, v ktorom sa práve konal koncert miestnej skupiny Seventeen. Jeden jej člen rovnako ako manažér katastrofu nepřižili.

„Spracovávame hlásenia o dopadoch cunami v Sundskom prielive, najmä na Serang, Pandeglang a provinciu Lampung,“ uviedol v nedeľu ráno v televízii hovorca úradu pre riešenie katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Prílivová vlna cunami, ktorá vznikla pri predchádzajúcej erupcii známej sopky Krakatoa, poškodila tiež stovky domov. Dvaja ľudia sú nezvestní.

Tieto zábery sú z októbrového ničivého... Foto: Reuters, ANTARA FOTO
Indonézia Sulawesi zemetrasenie cunami Tieto zábery sú z októbrového ničivého zemetrasenia v oblasti Indonézie. Muži kráčajú po zemetrasením zničenej ceste v meste Palu, v centrálnej časti ostrova Sulawesi.

Úrady sa najskôr domnievali, že nejde o cunami, ale o príliv, a vyzvali obyvateľstvo, aby nepanikárilo. „Bol to omyl, ľutujeme to,“ uviedol hovorca Nugroho podľa agentúry AFP. Omyl podľa neho pramenil z toho, že vlne tentokrát nepredchádzalo zemetrasenie.

„Prišli sme o deviatej večer na prázdniny a náhle tu bola voda. Všetko sčernelo. Nešla elektrina,“ uviedol pätnásťročný Muhammad Bintang, ktorý na veľmi populárnej pláži Carita Beach na západnom pobreží ostrova Jáva videl, ako sa vlna blíži.

„Nemohol som naštartovať svoju motorku, a tak som utekal preč. Modlil som sa a utekal som, ako som najrýchlejšie mohol,“ vykreslil AFP dvadsaťtriročný Lutfi Al Rasyid.

„Musel som utekať, zatiaľ čo vlna prekonala pláž a prenikla 15 či 20 metrov do vnútrozemia,“ vykreslil Nor Oystein Lund Andersen podľa agentúry AP. Práve robil snímky sopky, keď náhle uvidel, že sa k nemu blíži veľká vlna.

„Budúca vlna sa dostala k hotelu a zmietla autá z cesty za ním. Stihol som s rodinou utiecť lesnými chodníčkami do vyššej polohy, kde sa o nás miestni postarali. Chvalabohu sme vyviazli nezranení,“ dodal.

Indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG) uviedla, že možnou príčinou cunami boli podmorské zosuvy pôdy po erupcii sopky Krakatoa, ktorá leží v Sundskom prielive. Ten sa nachádza medzi ostrovmi Sumatra a Jáva a spája Jávske more s Indickým oceánom.

„Bola to kombinácia dvoch prírodných javov, cunami a prílivu. Príliv bol veľký v dôsledku mesačného splnu,“ vysvetlil Nugroho.

Indonézia má za sebou októbrové ničivé zemetrasenie, ktoré sprevádzala vlna cunami a ktoré neprežilo vyše 2000 ľudí.

Indonézia leží v oblasti častých zemetrasení. V roku 2004 pri zemetrasení a cunami, ktoré postihli viaceré krajiny, zomrelo v Indonézii viac ako 120 000 ľudí. Celkovo si táto udalosť vyžiadala 226 000 obetí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #cunami