Trump telefonoval s Erdoganom o stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie

Americký prezident Donald Trump v nedeľu uviedol, že telefonoval so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom ohľadom Sýrie, ako aj o "pomalom a vysoko koordinovanom stiahnutí amerických vojakov z danej oblasti". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

23.12.2018 09:19 , aktualizované: 21:03
debata (159)

Trump na sociálnej sieti Twitter ďalej napísal, že lídri mali „dlhý a produktívny rozhovor“ a rokovali aj o teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a „veľmi rozšírenom obchode“.

Trump v piatok šokoval spojencov USA, keď oznámil plány na stiahnutie 2000 amerických vojakov zo Sýrie, kde pomáhajú koordinovať medzinárodný boj proti IS. Turecko však tento krok privítalo. Rozhodnutie prišlo po predošlom telefonáte Trumpa s Erdoganom, ktorý naliehal, aby americkí vojaci odišli zo Sýrie.

Ich odchod umožní tureckým silám postupovať v Sýrii proti skúseným kurdským bojovníkom, ktorých Ankara považuje za teroristov, ale ktorí tam výrazne podporujú vojenské úsilie USA.

Stiahnutie amerických vojakov „otvorí Turecku cestu k akciám proti Kurdom a začne sa krvavá vojna,“ vyhlásil Mutlu Civiroglu, turecký analytik so sídlom vo Washingtone, ktorý sa zaoberá kurdskou problematikou.

Trumpov náhly krok vyvolal v jeho administratíve zmätok, ktorý viedol k odstúpeniu ministra obrany Jamesa Mattisa i Bretta McGurka, špeciálneho prezidentského vyslanca pre medzinárodnú koalíciu na boj proti IS.

Turecko posilňuje vojenské jednotky v kurdských oblastiach severnej Sýrie

Turecko v sobotu poslalo vojenské posily do severnej Sýrie v blízkosti oblasti kontrolovanej kurdskými jednotkami. Ankara sa vyhráža, že vykoná novú ofenzívu s cieľom zlikvidovať kurdské sily, uviedla agentúra AFP.

Turecko sa pre tento krok rozhodlo po tom, ako americký prezident Donald Trump v stredu prekvapil svojím vyhlásením, že americké jednotky umiestnené v severovýchodnej Sýrii a bojujúce bok po boku s kurdskými bojovníkmi sa stiahnu.

Washington dlhé roky podporoval Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii v rámci medzinárodnej protidžihádistickej koalície, ktorej dominujú kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

Turecko obviňuje YPG, že je „teroristickou odnožou“ nezákonnej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá bojuje proti Turecku od roku 1984.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že vyženie zo Sýrie YPG aj IS.

Ankara sa obáva, že na jej hraniciach by mohol byť založený kurdský štát, čo by podľa nej mohlo posilniť separatistické ambície kurdskej menšiny v Turecku.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #vojna v Sýrii