Tím OSN na monitorovanie prímeria navštívil jemenskú metropolu Saná

Vedúci tímu Organizácie Spojených národov (OSN) Patrick Cammaert, ktorého úlohou je monitorovať prímerie v Jemene, pricestoval v nedeľu do povstalcami ovládaného hlavného mesta Saná na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

23.12.2018 15:06
debata

Holandský generál vo výslužbe Cammaert predsedá spoločnému výboru, v ktorom majú svoje zastúpenie členovia medzinárodne uznávanej vlády i zástupcovia miestnych šiitských povstalcov húsíov. Jeho úlohou je monitorovať prímerie v prístave Hudajda.

Delegácia ešte v sobotu navštívila prístavné mesto Aden na juhu krajiny, v ktorom sídli medzinárodne uznávaná vláda. Cammaert v nedeľu odcestoval do povstalcami ovládanej metropoly Saná a následne zamieri do strategicky dôležitého prístavného mesta Hudajda.

Prímerie v Hudajde, ktoré sprostredkovala OSN, vstúpilo do platnosti v noci na utorok.

Na zastavení nepriateľských akcií v Hudajde a okolí sa obe bojujúce strany dohodli na nedávnych mierových rozhovoroch organizovaných pod záštitou OSN vo Švédsku.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov oboch strán z prístavu.

Cez Hudajdu prúdi do Jemenu 80% tovaru

Hudajda ležiaca v západnej časti Jemenu je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, ktorú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď líder ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Rijádu.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #jemenský konflikt