Japonský cisár Akihito sa rozlúčil posledným narodeninovým prejavom

Japonský cisár Akihito v nedeľu predniesol svoj posledný narodeninový prejav, ktorý si pred cisársky palác v Tokiu prišlo vypočuť takmer 83-tisíc ľudí. Akihito, ktorý oslavuje svoje 85. narodeniny, abdikuje na budúci rok v apríli a na tróne ho nahradí jeho syn, korunný princ Naruhito.

23.12.2018 17:43
Japonsko Akihito cisár prejav narodeninový... Foto: ,
Japonský cisár Akihito sprevádzaný cisárovnou Mičiko máva ľuďom z balkóna cisárskeho paláca po prejave pri príležitosti jeho 85. narodenín v Tokiu 23. decembra 2018.
debata (5)

Akihito vyjadril „veľkú útechu“, že počas jeho vládnutia sa Japonsko vyhlo vojenským konfliktom a poďakoval sa ľudu a svojej manželke, cisárovnej Mičiko, za podporu, informuje stanica BBC. Jeho tri desaťročia trvajúca vláda je známa ako éra Heisei, čo v japončine znamená „všadeprítomný mier“. Akihito vládne od roku 1989.

Ide o prvého japonského cisára za 200 rokov, ktorý uvoľní trón. Naposledy abdikoval cisár Kókaku v roku 1817.

Hoci jeho funkcia je reprezentatívna a cisár nemá žiadnu politickú moc, Akihito strávil väčšinu svojho vládnutia šírením osvety o činoch Japonska počas druhej svetovej vojny za vlády jeho otca, cisára Hirohita.

Akihito v minulosti vyslovil ľútosť nad vojenskými akciami Japonska v Číne a na Kórejskom polostrove vo vojnových časoch. Navštívil aj niekoľko bojísk, kde si uctil pamiatku padlých. Jeho pacifistické postoje ho v domovskej krajine dostali do sporov s pravicovými skupinami.

Vo svojom prejave vyzval, aby sa mladšie generácie dôkladne vzdelávali ohľadom hrôz vojny. Vyjadril tiež sústrasť Japoncom, ktorí v uplynulom roku prišli o svojich blízkych alebo utrpeli materiálne škody počas živelných pohrôm.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #cisár Akihito