Z banderovcov budú veteráni. Porošenko podpísal príslušný zákon

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon, ktorý rozširuje vojnových veteránov o niekdajších príslušníkov Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), ozbrojenej zložky Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) Stepana Banderu, ľudovo nazývaných banderovci. Oznámil to denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na parlamentný web.

24.12.2018 02:57
debata (487)

Až doteraz sa sociálne výhody vojnových veteránov priznávali len tým bojovníkom UPA, „ktorí sa zúčastnili bojov proti nemeckým fašistickým okupantom na dočasne okupovanom území Ukrajiny v rokoch 1941 až 1944, nedopustili sa vojnových zločinov a boli rehabilitovaní“.

Nový zákon, prijatý parlamentom začiatkom mesiaca, podľa denníka priznáva postavenie účastníka bojových akcií všetkým veteránom UPA a OUN a ďalších nacionalistických organizácií, „zúčastňujúcich sa ozbrojeného boja za nezávislosť Ukrajiny v 20. storočí“.

Nacionalisti v uniformách Ukrajinskej... Foto: SITA, Sergei Chuzavkov
Ukrajina, Banderovci, ukrajinská povstalecká armáda, Nacionalisti v uniformách Ukrajinskej povstaleckej armády v Kyjeve na fotografii z júla 2016 držia portrét Stepana Banderu, vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorá vo Volynskej oblasti za druhej svetovej vojny vypálila vyše sto dedín a brutálne vyvraždila asi stotisíc Poliakov.

Zákon nadobudne platnosť tri mesiace po zverejnení, poznamenala agentúra Interfax. Tento rok na jar bolo podľa dostupných údajov nažive ešte 1201 niekdajších príslušníkov ozbrojených jednotiek OUN a UPA.

Bandera za druhej svetovej vojny ako vodca ukrajinských nacionalistov vyhlásil samostatný ukrajinský štát a spoliehal na podporu nemeckého wehrmachtu. Bol ale zatknutý gestapom a väznený v koncentračných táboroch. UPA medzitým na niektorých miestach spolupracovala s Nemcami, inde s nimi bojovala. Brutálne vyháňala Poliakov z dnešnej západnej Ukrajiny, pričom údajne zahynulo vyše 100 000 ľudí. Jej príslušníci mali na svedomí tiež vyvražďovanie Židov a Volyňských Čechov.

Po obrate vo vojne sa stala hlavným súperom UPA Červená armáda a sovietska tajná služba NKVD. Bandera aj za prispenia Nemcov riadil z Berlína akcie UPA, ktorá bojovala so sovietskym režimom v niektorých oblastiach až do začiatku 50. rokov. V októbri 1959 Banderu v Mníchove zavraždil kyanidom sovietsky agent.

Keď v roku 2010 vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Juščenko posmrtne vyznamenal Banderu čestným titulom Hrdina Ukrajiny, vyvolalo to v Rusku a Poľsku vlnu odporu. Protestovali aj mnohí historici a organizácie protifašistických bojovníkov alebo židovskej obce.

Názor Ukrajincov na osobnosť kontroverzného nacionalistami je nejednoznačný. Agentúra RBK-Ukrajina zverejnila výsledky prieskumu, podľa ktorých 36 percent opýtaných Banderu hodnotí priaznivo a 34 percent ho ako národného hrdinu odmieta. A podľa novembrového prieskumu agentúry Rejting v súčasnosti viac Ukrajincov kladne hodnotí niekdajšieho sovietskeho vodcu Leonida Brežneva (47 percent) než Banderu (36 percent).

487 debata chyba
Viac na túto tému: #Stepan Bandera #Ukrajina #Petro Porošenko