Barcelona je v stave pohotovosti, USA varovali pred možným útokom počas Vianoc

Barcelona je v pondelok v stave pohotovosti, pretože USA varovali pred rizikom teroristického útoku v druhom najväčšom mesta Španielska počas vianočných sviatkov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

24.12.2018 13:50
debata (22)

„Vyzývame vás počas Vianoc a Nového roka na zvýšenú opatrnosť na barcelonskej ulici Las Ramblas v tých častiach, kde jazdia vozidlá vrátane autobusov. Teroristi môžu bez varovania zaútočiť a ich terčom sa môžu stať tamojšie turistické lokality, dopravné uzly a ďalšie verejné priestranstvá,“ uviedol v nedeľu na Twitteri úrad pre konzulárne záležitosti na americkom ministerstve zahraničných vecí.

Katalánsky regionálny minister vnútra Miquel Buch v pondelok v interview pre rozhlasovú stanicu Rac1 na otázku o varovaní USA odpovedal, že polícia „na tejto hrozbe pracuje“.

„Všetky hrozby berieme vážne, všetky prešetrujeme,“ dodal bez poskytnutia ďalších podrobností.

Najpredávanejší španielsky denník El País s odvolaním sa na anonymné policajné zdroje uviedol, že úrady hľadajú 30-ročného Maročana s oprávnením riadiť autobusy.

V Barcelone sídliaci denník El Periódico de Catalunya napísal, že katalánska regionálna polícia rozposlala internú správu, že muž by sa mohol pokúsiť vraziť autobusom do davov ľudí v Barcelone.

Hovorca regionálnej polície v Katalánsku tlačovej agentúre AFP správu o pátraní po Maročanovi nepotvrdil, ale dodal, že zaviedli „dočasné posilnené bezpečnostné opatrenia v oblastiach s vysokou koncentráciou­ ľudí“.

Španielsko ponechalo v platnosti nezmenený druhý najvyšší stupeň teroristickej hrozby aj napriek varovaniu Spojených štátov, hoci bezpečnostné opatrenia boli v decembri kvôli vianočným sviatkom posilnené.

Dodávka vrazila 17. augusta 2017 do davov ľudí na barcelonskej promenáde Las Ramblas lemovanej stromami a zabila 14 ľudí. Marocký šofér (22) potom ukradol auto, zabil jeho vodiča a na vozidle ušiel.

O niekoľko hodín päť jeho komplicov pozrážalo autom chodcov na promenáde v prímorskom letovisku Cambrills južne od Barcelony, potom dobodali ženu na smrť.

K najtragickejšiemu útoku v Španielsku za posledné desaťročie sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

22 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov