Tureckom podporovaní sýrski opoziční bojovníci chcú nahradiť amerických vojakov

Sýrske opozičné sily podporované Tureckom sa pripravujú na rozmiestnenie vo východnej časti Sýrie po boku tureckých vojakov, keď sa už z krajiny stiahnu americké ozbrojené zložky. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu spomínaných sýrskych síl Júsifa Hammúda. Ten dodal, že jeho sily sa už začali zhromažďovať na frontovej línii, kde sa nachádza aj mesto Manbidž ovládané jednotkami pod vedením Kurdov.

24.12.2018 17:59
debata (25)

Prezident USA Donald Trump oznámil, že sťahovanie zo Sýrie bude prebiehať pomaly a budú ho koordinovať s Tureckom – neuviedol však časový plán. Aj Ankara vyhlásila, že obe krajiny koordinujú svoje kroky, aby sa zaistilo, že po odchode amerických vojakov nenastane žiadne „riadiace vákuum“.

Sily vedené Kurdmi, za pomoci koalície pod velením USA, dobyli od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) väčšinu severnej a východnej Sýrie. Turecko však vníma kurdských bojovníkov ako teroristov, pretože sú napojení na povstaleckú kurdskú skupinu na tureckom území.

Hammúd v pondelok vyhlásil, že „žiadna iná alternatíva k americkým silám neexistuje, len turecké sily a spojeneckí sýrski bojovníci“. Uviedol, že okolo 15.000 sýrskych bojovníkov vycvičených v Turecku je pripravených zúčastniť sa na operácii. Podľa jeho slov prvým cieľom je Manbidž a potom neskôr prídu na rad oblasti na druhej strane rieky Eufrat.

Hovorca tiež povedal, že popri frontovej línii, na ktorej sa nachádza aj severosýrske mesto Manbidž, sa už rozmiestňujú bojovníci zo sýrskych opozičných síl podporovaných Tureckom, i so zbraňami. V Manbidži, spravovanom Kurdmi, je takisto základňa amerických vojakov.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu v pondelok tiež informovala, že sýrske sily podporované Ankarou sa aj s ťažkými zbraňami a obrnenými vozidlami presunuli bližšie k Manbidžu.

Manbidž je stredobodom dohody medzi USA a Tureckom, ktorú dosiahli v júni. Na základe nej sa majú kurdské sily z mesta stiahnuť. V posledných týždňoch Turecko tvrdí, že USA „sa vlečú“ s uplatňovaním dohody, a varovalo, že podnikne novú ofenzívu proti Kurdom.

Tieto vyhrážky a telefonát s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom z minulého týždňa zrejme donútili Trumpa k rozhodnutiu stiahnuť všetkých 2000 amerických vojakov nachádzajúcich sa v Sýrii.

Šarfán Darwíš – hovorca Vojenskej rady Manbidžu, ktorú vedú kurdské sily – vyhlásil, že jeho sily „podnikli opatrenia, aby útok odrazili“.

Sily vedené Kurdmi stále ovládajú 30 percent Sýrie, väčšinou na východe, vrátane niektorých najbohatších ropných ložísk. Kurdské milície vyjadrili šok nad rozhodnutím USA stiahnuť sa z krajiny a teraz čelia trojitej hrozbe: od Turecka, sýrskej vlády a takzvaného Islamského štátu (IS).

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Sýria #Islamský štát