Turecko spolupracuje na vyšetrovaní Chášakdžího vraždy s ďalšími štátmi

Turecko spolupracuje s ďalšími krajinami na možnom vyšetrovaní vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího, ktoré by sa uskutočnilo pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN).

24.12.2018 19:09
Džamál Chášakdží Foto: ,
Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na zábere z roku 2011.
debata (3)

V pondelok to počas návštevy Tuniska oznámil turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu. Turecko podľa jeho slov „aktívne“ pokračuje vo vyšetrovaní a „spolupracuje“ s ďalšími členmi OSN. Podrobnosti ale neuviedol.

Čavušoglu vyzval saudskoarabské úrady, aby zdieľali informácie o ich vyšetrovaní s Ankarou a „celým svetom“. Turecké úrady chcú predovšetkým od svojich náprotivkov v Saudskej Arábii, aby vysvetlili, čo sa stalo s Chášakdžího ostatkami a kto bol zodpovedný za zaobchádzanie s nimi.

Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule saudskoarabskí agenti. Turecko sa vyjadrilo, že sa možno bude usilovať o vyšetrovanie vedené OSN.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží