Trump nechtiac odhalil identitu a polohu amerických vojakov v Iraku

Americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok pri návrate z vopred neohlásenej návštevy Iraku zastavil v Nemecku. V Iraku strávil Trump zhruba tri hodiny, načo odcestoval na americkú základňu Ramstein v Nemecku, kde pristál krátko pred 2:00 SEČ nielen kvôli schôdzke s vojakmi, ale aj so zámerom dočerpať palivo na cestu do USA.

27.12.2018 06:45 , aktualizované: 21:34
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová pri príhovore vojakom na nemeckej základni Ramstein.
debata (52)

Potom, čo si potriasol rukou s vybranými vojakmi a zapózoval fotografom, zamieril späť za Atlantik.

Prezident USA a prvá dáma Melania niekoľko hodín predtým nečakane navštívili amerických vojakov pôsobiacich v Iraku. Išlo o prvú Trumpovu návštevu vojakov nasadených v krízových oblastiach od jeho nástupu do funkcie pred takmer dvoma rokmi.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v tejto súvislosti uviedla, že iracký premiér Ádil Abdal Mahdí prijal pozvanie na návštevu Spojených štátov. Obaja politici hovorili počas Trumpovej návštevy iba telefonicky.

Trump v príhovore k vojakom, ktorým sa prišiel poďakovať za „ich službu, úspech a obete“, na leteckej základni al-Asad ležiacej západne od Bagdadu povedal, že nemá v pláne stiahnuť americké jednotky z Iraku. Ten podľa neho môže byť využívaný ako základňa pre útoky na militantov organizácie Islamský štát, ak „to bude potrebné“. V prípade potreby môžu USA zaútočiť na IS „tak rýchlo a tak tvrdo“, že islamisti „nebudú ani vedieť, čo sa deje“.

Trump odhalil identitu a polohu vojakov

Trump po svojej vianočnej návšteve vojakov v Iraku zverejnil na sociálnej sieti Twitter videonahrávku, na ktorej pózuje s členmi špeciálnych jednotiek Navy Seals, čím odhalil ich identitu a lokalitu nasadenia – údaje zvyčajne udržiavané v tajnosti.

Trump ako hlavný veliteľ ozbrojených síl Spojených štátov má však právomoc informácie týkajúce sa polohy elitných tímov odtajniť, hoci tváre vojakov bývajú na oficiálnych fotografiách a videozáznamoch kvôli ochrane ich identity rozmazané.

Jeho návšteva bola obostretá tajomstvom, pričom novinári, ktorí ho sprevádzali, museli súhlasiť, že nezverejnia detaily o jeho ceste, až kým prezident nedokončí príhovor približne 100 vojakom. Trump zverejnil daný videozáznam priamo z paluby prezidentského špeciálu Air Force One po tom, ako opustil iracký vzdušný priestor.

Do Iraku sa Trump vydal krátko po tom, ako oznámil stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie, ktorá s Irakom susedí. Toto rozhodnutie zaskočilo jeho poradcov i spojencov, vrátane Iraku, a malo za následok aj demisiu ministra obrany Jima Mattisa.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Irak #Donald Trump