Veritelia zachraňujú Ukrajinu

Ukrajina dostala pod vianočný stromček obrovský balík peňazí, bez ktorého by vkročila do nového roku ako štát čo by mohol padnúť na kolená. Medzinárodný menový fond schválil Kyjevu nový program úverovej pomoci v celkovom objeme 3,9 miliardy amerických dolárov (USD). Prvú pôžičku vo výške 1,4 miliardy USD fond už previedol na účet.

27.12.2018 08:00
porošenko, lagardeová Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko a šéfk a Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová na archívnej snímke zo septembra 2015. Kyjev je už niekoľko rokov odkázaný na úverovú pomoc tejto finančnej inštitúcie.
debata (232)

Ukrajinská národná banka si pochvaľuje, že valutové rezervy sa zvýšili na 20,1 miliardy USD, čo je najvyššia úroveň od januára 2014. Nepotrvá to však dlho, pretože fond poskytnutím úveru zachraňuje Kyjev, aby dokázal splácať obrovské pôžičky. „V rokoch 2019 – 2020 musí Kyjev vrátiť veriteľom okolo 17 miliárd USD vrátane úrokov. V najbližších piatich rokoch to bude dovedna 33 miliárd USD,“ upozornil server Gazeta.

Prvá splátka čaká Ukrajinu už čoskoro: „Vysoké rezervy národnej banky dlho nevydržia. Už v prvom kvartáli musí vrátiť takmer 2,5 miliardy USD,“ upozornil podľa serveru Vesti šéf analytického oddelenia finančnej skupiny Concorde Capital Alexandr Paraščij.

Ratingová agentúra Moody's reagovala na získanie nového balíka peňazí iba najmenším vylepšením pohľadu na Ukrajinu. Posunula ju z úrovne Caa2 len o jedno miesto vyššie. „Treba podotknúť, že rating Caa1 podľa hodnotenia agentúry Moody's znamená, že dlžnícke záväzky sú vnímané na veľmi nízkej kvalite a predstavujú veľmi vysoké úverové riziko,“ ozrejmil portál 112UA.

Vôbec dobre pritom nevyzerá výhľad na to, za akú cenu by Ukrajina mala získavať ďalšie úvery na medzinárodných trhoch. Finanční experti odhadujú, že úroky zostanú pre ňu veľmi vysoké – až okolo súčasných deväť percent.

Nový program fondu pre Ukrajinu je nastavený na štrnásť mesiacov. Tá sa zaviazala prijať niekoľko dôležitých opatrení, medzi ktorými sú aj také, čo už v minulosti sľubovala, že urobí, ale doteraz sa k nim neodhodlala. Zvlášť ide o nepopulárne uvoľnenie cien plynu, mal by zdražieť zhruba o štvrtinu.

Fiasko doterajšieho programu

Jednou z podmienok fondu je, aby sa konečne vyriešil problém s novozriadeným protikorupčným súdom. Do mája musí Kyjev zabezpečiť, aby mal aspoň 35 sudcov. Problém s obsadzovaním týchto miest zjavne vyplýva z toho, že sa ťažko hľadajú kandidáti spĺňajúci prísne kritériá, čo naznačuje, že chobotnica korupcie prenikla na Ukrajine aj do justície.

Môže pritom existovať obava, či Kyjev dodrží sľuby dané fondu v plnom rozsahu. Vyplýva to z dvoch vecí.

Doterajší program fondu, ktorého platnosť by vypršala začiatkom nadchádzajúceho roku, sa totiž skončil polovičným fiaskom. Ukrajina podľa dohody z roku 2014 mohla získať dokopy až 17,5 miliardy USD, ale nesplnila viacero podmienok. Dopadlo to tak, že dokázala vyčerpať ani nie polovicu tejto astronomickej sumy. Fond jej naposledy odklepol jednu pôžičku v apríli 2017, odvtedy sa Kyjevu nepodarilo získať ani jeden dolár.

Ďalší otáznik visí nad domácim politickým vývojom. V marci 2019 sa uskutočnia na Ukrajine prezidentské aj parlamentné voľby. Súčasná vládnuca garnitúra sa môže zmeniť a potom by bolo otázne, či noví predstavitelia štátnej moci dodržia to, čo fondu sľúbili ich predchodcovia.

© Autorské práva vyhradené

232 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Medzinárodný menový fond #Ukraina