Porošenko získal pred voľbami dividendy, v prieskumoch je tretí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dostal 556,7 milióna hrivien (17,8 milióna eur) ako dividendy z čokoládovne Rosen (v zahraničí sa uvádza ako Roshen) a ďalšieho majetku, ktorý zveril do správy švajčiarskej skupine Rothschild Trust. Z tejto sumy bude skoro 60 miliónov hrivien zaplatených na daniach do štátneho rozpočtu, uviedla dnes prezidentská kancelária.

27.12.2018 13:02
petro porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (14)

„Toto riešenie bolo prijaté v súlade s dohodou z roku 2016, ktorá Porošenka pripravila o všetko právo podieľať sa na riadení Roshen. Cieľom prvej dohody svojho druhu na Ukrajine je zabezpečiť oddelenie podnikania od politiky pri dodržaní najlepších svetových štandardov,“ uviedla kancelária podľa agentúry Interfax Ukrajina. Dodala, že Porošenko dane z dividend zaplatí v zákonom stanovenej lehote, a samotné dividendy poslúžia na popularizáciu myšlienok ukrajinskej štátnosti, euroatlantickej integrácie, vytvorenie národnej pravoslávnej cirkvi a na ​​rozvoj ukrajinčiny.

„Na politickú reklamu Porošenko utráca vlastné prostriedky, na rozdiel od mnohých iných politikov, ktorí čerpajú z rozpočtu, alebo vôbec nedokážu objasniť, z akých zdrojov peniaze získali,“ zdôraznila prezidentská kancelária a dodala, že časť Porošenkových peňazí pomáha charite.

Na dobročinnosť a obranu krajiny prezident a jeho firmy v rokoch 2014 až 2018 vynaložili viac ako 1,2 miliardy hrivien. Príjemcovia boli okrem iného detská nemocnica či onkologický ústav. Okrem toho Roshen na daniach, odvodoch a clách odviedol počas tohto obdobia 8,2 miliardy hrivien, dodal Interfax.

Porošenko odovzdal čokoládovňu fondu potom, čo na ňu nedokázal nájsť kupca. Vlani v lete uzavrel pobočku Roshen v ruskom Lipecku.

Ani novembrové vyhlásenie vojnového stavu ale nepomohlo Porošenkovi výrazne posilniť pozíciu pred prezidentskými voľbami na konci marca, upozornil dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na prieskum spoločnosti Rejting. Podľa neho rebríček favoritov naďalej vedie bývalá premiérka Julija Tymošenková s podporou takmer 21 percent opýtaných, zatiaľ čo Porošenko je s 11-percentnou podporou na tretej priečke; medzi političku a politikom sa vklínil herec Volodymyr Zelenskyj. Porošenko však vedie v „antiratingu“: polovica Ukrajincov nemieni pre neho hlasovať za žiadnych okolností.

Politológovia však predpovedajú, že do druhého kola prezidentských volieb postúpi okrem Tymošenkovej práve Porošenko, a to aj vďaka bodom, ktoré mu ešte môže priniesť vytvorenie ukrajinskej cirkvi.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko