Trumpov bývalý právnik Cohen údajne navštívil Prahu

Niekdajší osobný právnik súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen bol v lete 2016 v Prahe. Dokazuje to záznam prihlásenie jeho mobilného telefónu do českej mobilnej siete. Dnes to s odvolaním sa na štyri svoje zdroje uviedla americká agentúra McClatchyDC, ktorá sa venuje politickému spravodajstvu z Washingtonu.

27.12.2018 22:41 , aktualizované: 28.12.2018 06:14
Michael Cohen Foto: ,
Dlhoročný osobný právnik Donalda Trumpa Michael Cohen na archívnej foto.
debata (23)

Americké médiá už skôr uvádzali, že Cohen do českej metropoly odcestoval, aby tu počas americkej predvolebnej prezidentskej kampane nadviazal kontakty s Kremľom. Cohen to doteraz verejne popieral a tvrdil, že v Českej republike nikdy nebol.

Cohenovu prítomnosť v Prahe či v okolí českej metropoly dokladá podľa McClatchyDC nielen spomínaný záznam prihlásenie jeho telefónu do českej siete, ale aj odposluchy zhotovené bližšie nešpecifikovanou východoeurópsku tajnou službou. Tá podľa agentúry zachytila ​​rozhovor Rusov, z ktorých jeden poznamenal, že Trumpov teraz už bývalý právnik v Prahe bol. Pokiaľ ide o tento rozhovor, agentúra McClatchyDC svoje tvrdenie opiera o dva nemenované zdroje.

Cohen tvrdenie o stretnutí poprel. Napísala to v noci na piatok agentúra AFP.

„Počul som, že Praha je v lete krásna,“ napísal Cohen na Twitteri s tým, že on to však nevie, keďže tam nikdy nebol. „Mueller vie všetko!“ dodal, odkazujúc na osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do prezidentskej volebnej kampane v roku 2016.

Cohen v minulosti opakovane popieral, že by Prahu navštívil. Tento týždeň jeho hovorca Lanny Davis povedal, že na svojom tvrdení trvá. „Nikdy nebol v Prahe, nikdy nebol v Českej republike,“ povedal Davis.

McClatchyDC upozornil, že toto je Cohenov verejný postoj, ktorý sa môže líšiť od toho, čo povedal zvláštnemu vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi. Ten kauzu ruskej účasti v amerických prezidentských voľbách rozpletá. Muellerov hovorca Peter Carr záležitosť komentovať odmietol. Denník The Washington Post poznamenal, že ak Cohen skutočne Prahu navštívil, vrhá to úplne nové svetlo na Muellerovo vyšetrovanie. McClatchyDC v tejto súvislosti poznamenala, že otázkou zostáva, čo Cohen o schôdzke v Prahe vyšetrovateľom povedal a či o svojej českej misii informoval aj Trumpa.

Cohena v decembri poslal newyorský súd nepodmienečne na tri roky do väzenia za to, že počas prezidentskej volebnej kampane zaplatil za mlčanie dvom ženám, ktoré tvrdili, že mali s Trumpom pomer. Podľa súdu išlo o porušenie pravidiel financovania volebných kampaní. Trump romániky so ženami popiera a platby za mlčanie považuje za Cohenove súkromné ​​transakcie, za ktoré nesie zodpovednosť jeho bývalý právnik.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #USA #Donald Trump #michael cohen