Britskí labouristi chcú voľby, pokúsia sa zosadiť Mayovú

Šéf britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn v rozhovore s denníkom Independent vyhlásil, že nie je otázkou či, ale kedy sa jeho strana kvôli vypísaniu predčasných volieb pokúsi v parlamente vyvolať hlasovanie o nedôvere premiérke Therese Mayovej.

28.12.2018 09:48
jeremy Corbyn, labourista Foto: ,
Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn.
debata (1)

Corbyn sa domnieva, že krok labouristov sa stane neodvratný, akonáhle parlament odmietne brexitovú dohodu, ktorú britská vláda vyjednala v Bruseli. Dolná snemovňa o dohode mala hlasovať už na začiatku decembra, kvôli predpokladanému zamietnutie bolo hlasovanie odložené na január.

„Dali sme jasne najavo, že je to otázky kedy a nie či budeme hlasovať o nedôvere vláde. Urobíme tak v čase, keď ich dôvera bude najnižšie, čo podľa môjho bude potom, čo prehrajú hlasovanie (o dohode),“ povedal Corbyn.

Britániu čakajú riadne parlamentné voľby v roku 2022, ale ak premiérka Mayová nepresadí dohodu s Bruselom v parlamente, môžu byť vypísané aj mimoriadne voľby.

Corbynova strana je v postoji k brexitu rozdelená podobne ako britská spoločnosť. Časť straníkov žiada nové referendum o britskej budúcnosti v EÚ, čo ale Corbyn odmieta. Tvrdí, že keby vyhral predčasné voľby, chcel by s EÚ dohodnúť iné podmienky, než ktoré dosiahla Mayová.

Británia opustí Európsku úniu 29. marca, pokiaľ sa ale Londýn s Bruselom dohodne na odklade, bude možné odchod pozdržať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová