Rusko dokončilo bariéru oddeľujúcu Krym od Ukrajiny

Rusko dokončilo stavbu bariéry oddeľujúcej ním anektovaný Krymský polostrov od Ukrajiny. Oznámilo to v piatok Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na správy ruských médií.

28.12.2018 10:31 , aktualizované: 12:48
debata (393)

Šesťdesiat kilometrov dlhá bariéra a priľahlá bezpečnostná zóna je vybavená poplašnými senzormi a kamerami. Oddeľuje Krym od zvyšku Ukrajiny, ktorej tento čiernomorský polostrov patril pred ruskou anexiou z roku 2014.

Podľa vyhlásenia krymskej pobočky ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) boli na úseku Perekopskej šije dokončené „konštrukčné a technické komplexy“. Majú zabrániť „sabotážnym aktivitám“ a „pokusom zločineckých skupín o pašovanie zbraní, munície, tabaku, benzínu, drog“ a ďalších komodít.

Predstavitelia FSB uviedli, že v rámci bariéry pozostávajúcej z viacerých typov oplotení nainštalovali niekoľko stoviek senzorov a monitorovacích zariadení. Na projekte sa pracovalo od roku 2015.

Rusko anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym v marci 2014 po zosadení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ruskí vojaci bez insignií vtedy začali obsadzovať Krym a jeho obyvatelia sa následne vyslovili za pripojenie k Rusku v spornom referende, ktoré neuznal Kyjev ani Západ. Plebiscit označilo za nelegitímny najmenej 100 členských krajín OSN.

Na okupovaný Krym sa prisťahoval možno až milión Rusov

Na polostrov Krym sa od jeho anexie Ruskom v marci 2014 zrejme prisťahovalo už 800.000 až milión ruských občanov. Uviedol to vo štvrtok líder krymských Tatárov a poslanec ukrajinského parlamentu Mustafa Džemilev, ktorého citovala agentúra Unian.

Džemilev najskôr odhadoval, že na tento predtým ukrajinský čiernomorský polostrov sa za posledné štyri roky prisťahovalo zhruba 500.000 ruských občanov. Na základe správ od informátorov z terénu však svoj odhad zvýšil na 800.000 až milión novopríchodzích Ru­sov.

Ruské úrady populačné údaje týkajúce sa Krymu prísne utajujú. Podľa Džemileva však správy neformálneho parlamentu krymských Tatárov naznačujú, že na polostrove došlo za posledné roky k nárastu obyvateľstva.

Rusko – ako uviedol krymskotatársky líder – systematicky pracuje na zvýšení počtu obyvateľstva najmä v dôležitých krymských mestách, ako sú Kerč, Sevastopol, Simferopol či Jevpatorija.

Podľa Džemileva dochádza na Kryme k výstavbe bytov určených primárne pre prisťahovalcov z iných častí Ruskej federácie. V prvom rade ide o ruských vojakov a zamestnancov rezortu vnútra alebo Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí odišli do výslužby a na základe štátnych dekrétov majú právo na získanie bytov na Kryme, píše Unian.

393 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia #prisťahovalci #Krym