Výbuch v Gíze zasiahol autobus s turistami, 3 ľudia zahynuli

Dvaja vietnamskí turisti a ich egyptský sprievodca zahynuli v piatok po tom, ako ich autobus zasiahol neďaleko pyramíd v Gíze výbuch bomby nastraženej pri ceste. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

28.12.2018 19:30 , aktualizované: 23:18
Gíza, Egypt, výbuch, bomba, turisti, autobus Foto: ,
Pri explózii zahynuli dvaja vietnamskí turisti a ich sprievodca, desať ďalších ľudí utrpelo zranenia. Gíza, Egypt.
debata (10)

Desať ďalších turistov z Vietnamu a egyptský vodič autobusu utrpeli zranenia, vyplýva z oznámenia egyptského ministerstva vnútra. V autobuse sa podľa ministerstva viezlo 14 vietnamských turistov, keď vozidlo o 18.15 h miestneho času (17.15 h SEČ) zasiahla explózia podomácky vyrobeného výbušného zariadenia. To bolo ukryté pri múre na ulici Marijútíja v gízskej štvrti al-Harám, nachádzajúcej sa neďaleko svetoznámych pyramíd.

Na miesto rýchlo vyslali príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí ho uzavreli. Médiá priniesli zábery bieleho turistického autobusu s rozbitými oknami. Ministerstvo vnútra vo vyhlásení uvádzalo ešte dvoch mŕtvych a 12 zranených, z toho desiatich Vietnamcov a dvoch Egypťanov – vodiča a turistického sprievodcu.

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí neskôr informoval, že egyptský sprievodca podľahol zraneniam v nemocnici. Vláda tiež oznámila, že Madbúlí navštívi zranených turistov v nemocnici po tom, ako bude o útoku hovoriť s ministrami.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ neeviduje medzi obeťami a zranenými pri bombovom útoku v egyptskej Gíze žiadneho slovenského občana. Pre TASR to potvrdil hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Egypt už roky bojuje proti islamským militantom na Sinajskom polostrove, ktorí niekedy útočia aj v iných častiach krajiny, najmä na príslušníkov kresťanskej menšiny alebo turistov. Najnovší útok je však prvým namiereným proti zahraničným turistom za takmer dva roky, uvádza agentúra AP.

Došlo k nemu v čase, keď sa pre Egypt dôležité odvetvie cestovného ruchu postupne spamätáva z rokov krízy v dôsledku politického chaosu i násilia, ktoré nasledovali po povstaní z roku 2011, vedúcom k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #explózia #Gíza #výbuch bomby