Nové prímerie v Donbase: obe strany sa obviňujú z jeho porušovania

Na východe Ukrajiny vstúpilo o polnoci ukrajinského času (v piatok o 23:00 SEČ) do platnosti prímerie dojednané v súvislosti s nadchádzajúcimi novoročnými sviatkami. Obe strany sa už vzájomne obvinili z jeho porušovania. Najprv tak urobila ukrajinská strana a neskôr aj proruskí separatisti. Zatiaľ sa zdá, že ide o lokálne incidenty.

29.12.2018 14:52
ukrajina, donbas, doneck, dom, vojna Foto: ,
Dom v Donecku po ostreľovaní medzi separatistami a ukrajinskou armádou. Archívna snímka.
debata (44)

Najprv separatisti ráno oznámili, že dohodnutý pokoj zbraní ukrajinské vládne sily rešpektujú. Naproti tomu tlačová služba ukrajinských síl zapojených do operácie na východe krajiny (OOS) hneď tvrdila, že povstalci prímerie porušili.

„Porušenie režimu zastavenia paľby zo strany ozbrojených formácií Ukrajiny neboli zatiaľ zaznamenané. Podľa situácie k 10:30 (moskovského času – 08:30 SEČ) je režim pokoja zbraní dodržiavaný vo všetkých smeroch,“ uviedli najprv podľa agentúry TASS zástupcovia proruských povstalcov v spoločnom centre pre kontrolu režimu prímeria.

Na druhej strane tlačová služba ukrajinských síl na svojom facebookovom účte uviedla, že podľa informácií k 07:00 (06:00 SEČ) nepriateľ strieľal z granátometov na ukrajinské pozície pri obci Zalizne pri meste Horlivka.

Reakcia druhej strany, teda povstalcov, na toto obvinenie na seba podľa očakávania nedala dlho čakať. „O 12:30 (10:30 SEČ) bola zaznamenaná streľba ukrajinských jednotiek. Mierila od obce Pisky smerom k obci Žabyčevo. Použité boli ručné zbrane,“ citoval TASS druhé oznámenie separatistov zo strediska kontroly prímeria.

Prímerie bolo dohodnuté 27. decembra. Podľa agentúry TASS ide už o 22. dohodu o pokoji zbraní od vypuknutia bojov v Donbase na jar 2014. Podľa Interfaxu je to už 24. prímerie. Ani jedno sa v plnej miere nedodržalo, z čoho sa strany vždy vzájomne obviňovali. Naposledy bol pokoj zbraní dohodnutý pred začiatkom nového školského roka.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadal životy viac ako 10 000 ľudí.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #konflikt na Ukrajine