Egyptské bezpečnostné zložky zabili pri raziách 40 teroristov

Deň po teroristickom útoku na autobus s turistami pri pyramídach v Gíze uskutočnili egyptské bezpečnostné zložky v sobotu na viacerých miestach krajiny sériu razií, pri ktorých zabili 40 predpokladaných džihádistov.

29.12.2018 16:44
Gíza, Egypt, výbuch, bomba, turisti, autobus Foto: ,
Pri explózii zahynuli dvaja vietnamskí turisti a desať ďalších utrpelo zranenia. Gíza, Egypt.
debata (4)

Ako informovalo egyptské ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP, 30 „teroristov“ bolo eliminovaných pri dvoch zásahoch v provincii Gíza a zvyšných desať v meste Aríš na Sinajskom polostrove.

Vláda sa podľa ministerstva rozhodla konať po tom, ako dostala informácie, že džihádisti plánujú útoky na štátne inštitúcie, turistické destinácie, bezpečnostné zložky a kostoly. Pri raziách boli zaistené aj zbrane, náboje a materiál na výrobu bômb.

Rezort vnútra neuviedol, či razie súvisia s piatkovým výbuchom bomby nastraženej pri ceste, ktorý zasiahol turistický autobus neďaleko pyramíd v Gíze. O život pri ňom prišli traja Vietnamci a Egypťan, ktorý pracoval ako turistický sprievodca. Ďalších 11 vietnamských turistov utrpelo zranenia.

K útoku sa stále nikto neprihlásil.

Pre Egypt životne dôležité odvetvie cestovného ruchu sa snaží pozviechať po nedávnom období teroristických útokov a vnútornej nestability. Egyptská armáda spustila vo februári rozsiahlu operáciu nazvanú Sinaj 2018, cieľom ktorej je zbaviť Sinajský polostrov džihádistov z tzv. Islamského štátu. Spúšťačom operácie bol útok na mešitu na severe polostrova, pri ktorom zomrelo viac ako 300 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #teroristický útok #Gíza