Šiiti odovzdali moc nad prístavom Hudajda jemenskému námorníctvu

Šiitskí povstalci v Jemene odovzdali kontrolu nad prístavom v meste Hudajda pri Červenom mori vládnym námorným silám a pobrežnej stráži. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na nemenované zdroje z tamojších bezpečnostných zložiek.

29.12.2018 17:11
Jemen, Hudajda, boje, vojna, vojaci, povstalci,... Foto: ,
Archívna snímka.
debata (2)

Na odovzdanie moci dohliadali pozorovatelia z Organizácie Spojených národov. Išlo o súčasť dohody dosiahnutej tento mesiac na mierových rozhovoroch vo Švédsku.

Hudajda – ležiaca v západnej časti Jemenu – je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru.

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie polmiliónovej Hudajdy, ktorú koncom roka 2014 ovládli šiitskí vzbúrenci, nazývaní aj húsíovia.

Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Hudajda #jemenský konflikt