Požiadavky Merkelovej a Macrona sú neprijateľné, zaznelo z Moskvy

Rusko považuje za neprijateľnú požiadavku prepustenia zadržiavaných ukrajinských námorníkov, ktorú obsahuje v piatok zverejnené spoločné vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

29.12.2018 20:10
Kerčský prieliv Foto:
Kerčský prieliv.
debata (130)

„Namiesto ‚poučovania‘ Ruska odporúčame našim partnerom v normandskom formáte, aby venovali pozornosť do očí bijúcim faktom o hrubom porušovaní ľudských práv a tých slobôd Kyjevom, o ktoré sa ‚kolektívny Západ‘ tak zaujíma,“ cituje agentúra TASS zo sobotňajšieho stanoviska ruského ministerstva zahraničných vecí.

Ako príklady rezort uvádza prípad od marca zadržiavaného kapitána rybárskeho člna Sever, ktorého plavidlo bolo nelegálne ponúknuté na predaj, augustové zadržanie ruského ropného tankera Mechanik Pogodin bez udania dôvodu či kauzu ruského novinára Kirilla Vyšinského, zadržaného v máji pre podozrenie z vlastizrady.

Merkelová a Macron vo vyhlásení vyzvali na „okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých nezákonne zadržaných ukrajinských námorníkov“. Vyjadrili tiež veľké znepokojenie zo situácie v oblasti ľudských práv na anektovanom polostrove Krym, použitia vojenskej sily v Kerčskom prielive a neoprávnených kontrol lodí v Azovskom mori.

Rezort ruskej diplomacie považuje tieto požiadavky za neprípustné. „Chceli by sme upozorniť na to, že pokusy spochybniť právny štatút Krymu a Sevastopola ako regiónov Ruskej federácie sú zbytočné, keďže občania sa rozhodli slobodne a v súlade s medzinárodným právom. Rusko bude naďalej rozhodne chrániť svoju zvrchovanosť a zastaví pokusy o akékoľvek provokácie,“ konštatuje ministerstvo vo vyhlásení.

Rusko zadržiava 24 ukrajinských námorníkov, ktorí tvorili posádku troch lodí zajatých 25. novembra ruskou pohraničnou strážou v oblasti Kerčského prielivu. Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila Ukrajincov z protizákonného prekročenia hranice a až do 25. januára 2019 na nich uvalila väzbu.

Na margo situácie v Kerčskom prielive ministerstvo poznamenalo, že Rusko tam naďalej zabezpečuje voľnú plavbu v súlade s rusko-ukrajinskými dohodami, vnútroštátnou legislatívou a medzinárodnými normami, „berúc do úvahy reálne bezpečnostné hrozby a riziko provokácií zo strany Ukrajiny a jej západných ‚priateľov‘“.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Kerčský prieliv #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine