Rusko rozšírilo odvetné obchodné sankcie proti Ukrajine

Ruská vláda oznámila, že rozšírila zákaz dovozu tovaru z Ukrajiny, ktorý sa dotkne najmä potravín a tiež priemyselných výrobkov. Príslušné nariadenie so zoznamom viac ako piatich desiatok druhov tovaru, ktorého import sa zakazuje, bolo zverejnené na oficiálnom webe kabinetu premiéra Dmitrija Medvedeva.

29.12.2018 22:06
ruské sankcie, sankcie, potraviny, nakupovanie,... Foto: ,
Premiér Medvedev oznámil, že sú to odvetné opatrenie za sankčné obmedzenia prijaté Ukrajinou voči Rusku.
debata (171)

Na čiernej listine je podľa agentúry TASS napríklad pšenica, chlieb, múčne výrobky, ovocie, zelenina, ryby, pivo, víno, liehoviny, cukríky a čokoláda. Týka sa to okrem iného aj traktorov, turbín, rôznych motorov, generátorov elektrickej energie, transformátorov, papiera alebo drevotrieskových dosiek.

Medvedev oznámil, že sú to odvetné opatrenie za sankčné obmedzenia prijaté Ukrajinou voči Rusku. Tlačová služba vlády k tomu uviedla, že Rusko môže tieto „špeciálne ekonomické opatrenia“ zrušiť, ak Ukrajina zruší svoje sankcie.

Ukrajinská vláda 18. decembra predĺžila platnosť skôr prijatého embarga na dovoz predovšetkým potravinárskeho tovaru z Ruska do roku 2020. Príslušný zoznam obsahuje viac ako 30 položiek. Do Ukrajiny je z Ruska zakázaný import múčnych výrobkov, mäsa, rýb, čokoládových bonbónov, kávy, čierneho čaju, detskej výživy, ale napríklad tiež lokomotív a vagónov.

Rusko už 25. decembra rozšírilo zoznam ukrajinských politikov a spoločností, na ktoré uvalilo odvetné sankcie. Medzi novo postihnutými fyzickými osobami je napríklad náčelník ukrajinskej rozviedky, starosta mesta Odesa a mnoho poslancov. Zoznam spoločností doplnili firmy pôsobiace v oblasti obrany a energetiky.

Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom spadli na bod mrazu po ruskej okupácii a následnej anexii Krymského polostrova v roku 2014 a po vzbure proruských separatistov na východe Ukrajiny podporenej Moskvou.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie proti Ukrajine