Vo voľbách v Bangladéši zvíťazila strana premiérky Vadžídovej

V nedeľňajších parlamentných voľbách v Bangladéši zvíťazila vládnuca Ľudová liga (Ávámí líg, AL) na čele s premiérkou Hasínou Vadžídovou. Oznámila to v pondelok tamojšia ústredná volebná komisia.

30.12.2018 16:34 , aktualizované: 31.12.2018 06:00
Bangladéš voľby parlamentné Foto: ,
Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová odpovedá na otázky novinárov po odovzdaní svojho hlasu pred volebnou miestnosťou v Dháke počas parlamentných volieb v Bangladéši 30. decembra 2018.
debata

Vadžídovej strana získala 288 kresiel v 350-člennom jednokomorovom parlamente, pričom potrebných na zostavenie vlády je najmenej 151. Podľa agentúry AP sa tak Vadžídová (71) stane predsedníčkou vlády celkovo už po štvrtý raz.

Vo voľbách sa priamo rozhodovalo len o 300 kreslách, zvyšných 50 je vyhradených pre ženy, ktorým budú pridelené mandáty na základe volebných výsledkov jednotlivých strán.

Aliancia opozičných strán vedená Bangladéšskou nacionalistickou stranou (BNP) však parlamentné voľby označila za „frašku“ a vyzvala ústrednú volebnú komisiu, aby ich výsledky vyhlásila za neplatné.

„Požadujeme, aby sa čo najskôr konali nové voľby pod neutrálnou vládou,“ uviedol líder zoskupenia štyroch opozičných strán Kamál Husajn.

Vo voľbách nemohla kandidovať Vadžídovej hlavná politická rivalka – expremiérka a opozičná líderka Chálida Zijáová. Tento rok ju totiž odsúdili na 17 rokov väzenia za korupciu v procesoch, ktoré označuje za politicky motivované.

Násilie, ktoré sprevádzalo predvolebnú kampaň, poznačilo aj deň volieb a vyžiadalo si životy 13 ľudí. Desať osôb zahynulo pri zrážkach medzi priaznivcami Ľudovej ligy a Bangladéšskej nacionalistickej strany, troch ľudí zastrelila polícia „pri ochrane volebných urien“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bangladéš