Prezidentské voľby v Kongu poznačilo násilie, zmätky a oneskorenie

Dlho očakávané prezidentské a parlamentné voľby v Kongu, ktoré sa konali po odkladoch, poznamenali násilnosti, pri ktorých zomreli najmenej štyria ľudia. Hlasovanie sprevádzali zmätky, narušil ho prívalový dážď v hlavnom meste a veľké oneskorenie v niektorých volebných miestnostiach na východe krajiny si vyžiadalo predĺženie volieb.

30.12.2018 21:34 , aktualizované: 21:55
debata (2)

Najmenej štyria ľudia vrátane jedného policajta a jedného volebného úradníka prišli o život pri strete vo volebnej miestnosti vo Walungu v provincii Južné Kivu na východe Konga. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na riaditeľa volebnej kampane opozičného prezidentského kandidáta Félixa Tshisekediho.

Predchádzajúce informácie uvádzali, že vo volebnej miestnosti v Južnom Kivu boli zabití dvaja ľudia. Najprv prepukla hádka pre údajný volebný podvod, pri ktorej policajt zastrelil protestujúceho mladíka. Dav ľudí potom ubil policajta na smrť.

Podľa agentúry AFP hlasovanie bude pokračovať aj po pôvodne plánovanom uzavretí volebných miestností. V hlavnom meste Kinshasa sa má hlasovať až do 22:00 SEČ, na ďalších miestach do doby, než odhlasujú všetci prítomní voliči.

Predĺženie hlasovanie spomalí sčítanie hlasov. Prvé výsledky majú byť oznámené až 6. januára. Voľby sa pôvodne mali konať 23. decembra. V troch mestách však boli odložené až do marca, podľa úradov pre vírus Eboly a násilie. Opozícia tvrdí, že ide o pokus ju umlčať.

Pred volebnými miestnosťami sa vytvárali dlhé rady a viacerí voliči nevedeli, ako používať hlasovacie zariadenia, z ktorých niektoré nefungovali, napísala agentúra Reuters. Nový elektronický hlasovací systém podľa opozície nemôže vylúčiť podvody. Kongo, ktoré má 40 miliónov registrovaných voličov, teraz po prvý raz použilo hlasovacie prístroje s dotykovými obrazovkami.

Zahraniční diplomati v piatok agentúre Reuters povedali, že v krajine bolo distribuovaných len asi 60 percent volebných materiálov. Ešte v nedeľu napoludnie sa niektoré volebné miestnosti neotvorili, pretože im chýbali zoznamy voličov. Podľa Konžskej národnej biskupskej konferencie (Cenco) sa včas neotvorila pätina volebných miestností a približne rovnaký podiel sa nachádzal na „zakázaných miestach“, ako sú vojenské a policajné stanice.

Dosluhujúci konžský prezident Joseph Kabila odmietol odstúpiť v roku 2016, keď sa mu skončilo druhé funkčné obdobie, a len nerád súhlasil s tým, že opätovne kandidovať nebude. Podľa konžskej ústavy smie byť prezident znovuzvolený iba raz. Krajina za jeho vlády zažila výrazný hospodársky vzostup najmä vďaka rastu ťažby medi a kobaltu, priemerná kvalita života obyvateľov sa však zlepšila len nepatrne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Joseph Kabila #KDR #Konžská demokratická republika