Koncert talianskych neonacistov venovaný Palachovi vyvolal polemiku

Koncert neonacistických skupín venovaný 50. výročiu úmrtia Jana Palacha, ktorý sa má 19. januára odohrať pod záštitou úradov v talianskej Verone, vyvolal polemiku v Taliansku a ohradil sa proti nemu aj predseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na koncert a skutočnosť, že niektoré časti talianskej krajnej pravice sa pokúšajú "kultúrne a politicky" si privlastniť Palacha, upozornil denník La Repubblica.

30.12.2018 22:30
debata (7)

Koncert pre Jana Palacha sa bude konať pod patronátom provinčných úradov. Skupiny, ktoré na ňom majú vystúpiť, ako Topi neri, Hobbit a Compagnia dell'Anello, patria podľa denníka La Repubblica medzi tie najpopulárnejšie v kruhoch krajnej pravice a medzi skinheadmi neonacistického razenia.

„Veronské úrady majú záštitu nad neonacistickým koncertom, ktorý presadil člen tamojšieho zastupiteľstva. Vari už neplatí talianska ústava?“ reagoval bývalý poslanec Demokratickej strany Giuseppe Civati, ktorý teraz vo Verone žije.

„Dnes budem od starostu talianskej Verony požadovať minimálne vysvetlenie,“ reagoval na správu Pospíšil. „Jan Palach je českým symbolom, ktorý odsudzuje agresiu v akejkoľvek forme. Je pre mňa nepredstaviteľné, že jeho odkaz využívajú neonacistické skupiny pod záštitou miestnych úradov, ako uviedla ČTK,“ citovala Pospíšila hovorkyňa TOP 09 Lenka Brandtová.

Veronský denník L'Arena upozornil na reakciu skupiny obyvateľov mesta Veronesi aperti al mondo, ktorá rozoberá, ako sú protagonisti a organizátori koncertu naviazaní na neofašistické štruktúry. Dokladá to okrem iného citáciami z textov jednotlivých kapiel. „Bojuj za našu vlajku: červenú a čiernu, biela sila!“ uvádza sa v jednej piesni skupiny Topi neri. „Demokracia, demokracia, to je vaša vec, a nie moja,“ spieva zase skupina Compagnia dell'Anello.

Noviny Il primato nazionale neofašistického hnutia CasaPound uvádzajú, že plánovaný koncert vyvolal nevôľu u miestnej ľavice a že niekoľko protifašistických zoskupení vyzvalo úrady, nech koncert nezastrešujú. Denník tiež upozorňuje, že proti koncertu sa chystajú protesty.

„Neofašistické skupiny sa už nejakú dobu pokúšajú privlastniť si ‚kultúrne‘ a ‚politicky‘ postavu Palacha, a to na prekvapenie ľavice, ktorá proti tomu protestuje,“ napísala La Repubblica. Neofašisti tak podľa denníka robia na svojich stretnutiach, prostredníctvom oslavných článkov a v publikáciách.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #skinhead #krajná pravica #Ján Palach