Výbuch v dome na Urale si vyžiadal sedem mŕtvych a desiatky nezvestných

Najmenej sedem mŕtvych si vyžiadala dnešná explózia v bytovom dome v Magnitogorsku na Urale na predele európskeho a ázijského Ruska; výbuch najskôr zavinil plyn. Sedem ľudí sa podľa agentúry Interfax podarilo vyslobodiť z trosiek živých a úrady stále nevedia o osude asi štyroch desiatok obyvateľov domu. Prvá bilancia nešťastia uvádzala až 79 nezvestných. Miesto nešťastia navštívil prezident Vladimír Putin, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí.

31.12.2018 07:35 , aktualizované: 20:46
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Foto: ,
Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.
debata (37)

Na mieste katastrofy pracujú pri teplote zhruba mínus 20 stupňov Celzia stovky záchranárov, ktorí z trosiek vyslobodili už najmenej 10 živých ľudí. Zo zvyškov budovy vyviedli tiež 16 ľudí, ktorí prežili bez ujmy na zdraví. Mrazivé počasie znižuje nádej na to, že sa v troskách podarí nájsť ešte ďalších preživších.

zväčšiť Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa... Foto: TASR/AP, Maxim Shmakov
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.

Do Magnitogorska okrem Putina pricestovali aj minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev a ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. Ruský prezident sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu Nového roka v čiernomorskom letovisku Soči.

K zrúteniu budovy v meste Magnitogorsk, ležiacom na rieke Ural, približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, došlo v pondelok pred svitaním, keď väčšina obyvateľov ešte spala.

Po nezvestných pátra v troskách na 1400 záchranárov. Tí tiež evakuovali obyvateľov bytov zo susedných vchodov, ktorým zrejme takisto hrozí zrútenie.

Výbuchy plynu sú v Rusku dosť bežné. Zvyčajne súvisí s nedbanlivosťou a nedodržiavaním pravidiel alebo s chabou údržbou, poznamenala agentúra AP.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Magnitogorsk #výbuch plynu