Porošenka čaká zápas o prežitie

Odpočítavanie času sa spustilo, politická dráma sa začala. Na Ukrajine oficiálne odštartovala kampaň pred prezidentskými voľbami. Medzi tými, čo už potvrdili, že budú kandidovať, sú dvaja favoriti - ten, ktorý vládne, a tá, čo bola pri moci. Čiže prezident Petro Porošenko a niekdajšia premiérka Julia Tymošenková.

31.12.2018 13:00
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (144)

V plejáde očakávaných kandidátov pritom žiaden nemá výraznú podporu (registrovať sa treba do 8. februára). Navyše mnohým voličom sa nepozdáva nikto z uchádzačov. Vyplýva to aj zo sklamania z nesplnených očakávaní. „V porovnaní s rokom 2015 sa znížil počet občanov, ktorí sú hrdí na revolúciu na Majdane v roku 2014, z 36,4 % na 28,4 % a na oranžovú revolúciu v roku 2004 z 13,2 % na 10,9 %,“ informovala agentúra UNIAN o prieskume Inštitútu sociálnej a politickej psychológie.

Hlasovanie má sprevádzať nespokojnosť väčšiny Ukrajincov. „Veľmi sklamaní voliči sú naklonení potrestať súčasnú politickú elitu za to, že nedokázala dodržať sľuby z Majdanu. Sklamanie sa iba zväčšuje pre pokračujúcu vojnu v Donbase,“ napísala na blogu ukrajinská politologička Oleksandra Iwaniuková.

Julia Tymošenková. Foto: SITA/AP
Julia Tymošenková Julia Tymošenková.

Porošenko bude v kampani hrať najmä na národnú strunu. Ukrajinu oblepuje plagátmi s tromi slovami – armáda, jazyk, viera. Ide o posilnenie vojska, o prijatie kontroverzného zákona, ktorý podľa Maďarska poškodzuje príslušníkov národnostných menšín, a o oddelenie od ruského pravoslávia po vytvorení ukrajinskej cirkvi.

Posledné výroky Tymošenkovej zas napovedajú, že do kampane vstúpi s nemalou dávkou populizmu. Keby nahradila Porošenka, zjavne by zamotala hlavu zahraničným veriteľom, ktorí pred pár dňami odsúhlasili Ukrajine nový úverový program v objeme 3,9 miliardy amerických dolárov. Tymošenková totiž vystupuje proti niektorým kľúčovým podmienkam Medzinárodného menového fondu, s ktorými Kyjev súhlasil. Dôrazne odmieta zvýšenie ceny za plyn a podobne sa pozerá na záväzok uvoľniť zákaz predaja pôdy cudzincom.

V prieskumoch zatiaľ vedie Tymošenková, s niekoľkoper­centným odstupom nasleduje Porošenko. Ani jeden pritom nemá výraznú podporu voličov. Kým expremiérku by v prvom kole volieb podporila zhruba pätina opýtaných, súčasného prezidenta by volila len niečo viac ako desatina respondentov.

Porošenko, ktorého čaká ťažký zápas o politické prežitie, môže mať silného súpera nielen v podobe Tymošenkovej. V anketách sa totiž objavuje aj meno Volodymyra Zelenského. Obľúbeného herca by podľa prieskumu agentúry SOCIS volilo 9,4 percenta opýtaných, Porošenko má pred ním náskok len 1,4 percenta. Známy zabávač, ktorý sa venuje politickej satire, však zatiaľ nepovedal, či bude kandidovať.

Mimochodom, v prieskumoch figuruje ďalšia celebrita – spevák Sviatoslav Vakarčuk. „Skutočnosť, že anketári zaraďujú Zelenského a Vakarčuka na zoznam medzi tradičné politické ťažké váhy, svedčí o miere rozčarovania z politickej triedy na Ukrajine,“ napísal publicista Oleg Varfolomejov.

Pokiaľ ide o témy, o ktorých chcú Ukrajinci najviac počuť v kampani, z prieskumu vyplýva, že dominujú tri oblasti. „Udalosti vo východných regiónoch (68,3 %), korupcia (38,5 %), ceny, poplatky a sociálna ochrana (33,3 %),“ citoval server Ukrinform politológa a sociológa Rostyslava Balabana.

Prezidentské voľby na Ukrajine

  • Prvé kolo sa uskutoční 31. marca, pričom takmer istotne v ňom nikto nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na zvolenie. O víťazovi sa preto s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne medzi dvoma najúspešnejšími kandidátmi v druhom kole 14. apríla.
  • Podľa viacerých posledných prieskumov verejnej mienky by z prvého kola mala určite postúpiť expremiérka Julia Tymošenková. Jej súperom vo finále zrejme bude súčasný prezident Petro Porošenko.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková #Petro Porošenko