Svet privítal rok 2019 veľkolepými ohňostrojmi a svetelnými šou

Veľkolepými ohňostrojmi a svetelnými šou privítali svetové metropoly nový rok 2019! Polnočné oslavy na planéte potrvajú dohromady 26 hodín. Ako prvý zo zhruba 7,5 miliardy obyvateľov Zeme začali príchod roka 2019 oslavovať obyvatelia ostrovných štátov Samoa a Kiribati v Tichom oceáne. Ako poslední privítali rok 2019 obyvatelia ostrova Tutuila, ktorý je súčasťou súostrovia Americká Samoa. Ešte o hodinu neskôr nastal nový rok na Bakerovom ostrove a Howlandovom ostrove v Pacifiku, ktoré sú však neobývané.

31.12.2018 09:51 , aktualizované: 01.01.2019 14:00
Germany New Year Foto: ,
Oslavy príchodu roka 2019 v Berlíne.
debata (20)

V Berlíne sa centrálne oslavy tradične konali na širokom bulvári vedúcom k Brandenburskej bráne. Zúčastnili sa na ich desaťtisíce ľudí aj zo zahraničia a pred vstupmi do vyhradenej zóny sa aj kvôli bezpečnostným opatreniam tvorili dlhé rady. Poldruha hodiny pred polnocou bola zóna zaplnená do takej miery, že vstupy do nej museli byť zatvorené, uviedla agentúra DPA.

Silvestrovské oslavy sa tento rok zaobišli v Berlíne a v iných nemeckých mestách bez závažnejších incidentov. Neopakovala sa tak situácia z prelomu rokov 2015/2016, keď vo viacerých veľkých nemeckých mestách došlo k hromadným sexuálnym útokom a okrádaniu žien, ktoré podľa svedkov či poškodených páchali skupiny mužov arabského a severoafrického výzoru.

Oslavy príchodu nového roka prilákali do britskej metropoly Londýn niekoľko stotisíc ľudí. Tamojší ohňostroj bol podľa DPA najväčším v Európe, keďže sa naň spotrebovalo osem ton pyrotechniky. Oslavy, ktoré londýnsky starosta Sadiq Khan vzhľadom na blížiaci sa brexit venoval všetkým občanom krajín Európskej únie žijúcim v hlavnom meste Británie, vyvrcholili hitom Beatles „All You Need Is Love“.

Ohňostroj nad Londýnom. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain New Year Ohňostroj nad Londýnom.

Gréci, zápasiaci už niekoľko rokov s finančnou krízou, privítali rok 2019 takisto ohňostrojmi – jeden ožiaril aj Akropolu, symbol metropoly Atény, kde oslavujúcich kropil hustý dážď. Grécky premiér Alexis Tsipras predtým v novoročnom príhovore vyjadril nádej, že jeho krajania zažijú v novom roku lepšie časy. „Rok 2019 bude rokom znovuzrodenia našej vlasti,“ povedal Tsipras, narážajúc na ukončenie tretieho a zároveň posledného záchranného programu v auguste 2018.

Na ohňostroj v Hongkongu sa prišlo pozrieť 300...
Ohňostroj v malajzijskom Kuala Lumpure.
+15Obyvatelia juhokórejského Soulu vítajú Nový rok.

Hoci v Ríme sú delobuchy oficiálne zakázané, ohlušujúci rachot v centre talianskej metropoly svedčil o inom. Väčšina ľudí sa zabávala na veľkej párty v parku Circus Maximus, kde malo vystúpiť okolo 1000 umelcov.

Novoročné oslavy v Moskve skalilo nešťastie v ruskom meste Magnitogorsk, kde sa v pondelok ráno po výbuchu plynu čiastočne zrútil desaťposchodový bytový dom. Z trosiek sa podľa agentúry RIA Novosti zatiaľ podarilo vytiahnuť telá siedmich obetí, ďalších 35 ľudí zostáva nezvestných. Záchranné práce sťažuje aj silný mráz dosahujúci mínus 27 stupňov Celzia.

Šťastný nový rok z Moskvy. Foto: Reuters, SHAMIL ZHUMATOV
NEW-YEAR/RUSSIA Šťastný nový rok z Moskvy.

Približne milión ľudí počítal posledné sekundy roka 2018 na upršanom námestí Times Square v New Yorku, kde oslavujúci sledovali tradičné spúšťanie tzv. krištáľovej časovej gule, ohlasujúce začiatok roka 2019, po ktorom sa na dav zosypali konfety a oblohu osvetlil ohňostroj.

Počas nasledujúcich búrlivých osláv už tiež tradične zazneli piesne Auld Lang Syne a New York, New York. Súčasťou slávnostného podujatia boli aj vystúpenia hudobných hviezd ako Christina Aguilerová, Snoop Dogg, New Kids On The Block či Bebe Rexha, ktorá tesne pred polnocou zaspievala skladbu Imagine Johna Lennona, uviedla agentúra DPA.

Ohňostroj na Times Square. New York víta rok 2019. Foto: Reuters, DARREN ORNITZ
NEW-YEAR/USA-NEW YORK Ohňostroj na Times Square. New York víta rok 2019.

Newyorské silvestrovské oslavy sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Obyvatelia mesta i návštevníci museli prejsť kontrolami, pričom na uliciach okolo Times Square umiestnili betónové bariéry i množstvo „blokovacích vozidiel“ s cieľom zamedziť prípadným útokom autami. Medzi zakázanými predmetmi boli ruksaky, no tiež alkohol.

O bezpečnosť sa starali tisíce policajtov aj za pomoci psov vycvičených na odhaľovanie výbušnín či 1225 bezpečnostných kamier. Podujatie sa zaobišlo bez vážnejších incidentov, hoci dážď zabránil polícii použiť bezpilotné lietadlo na monitorovanie davu, informovala agentúra AP.

Nový rok sa v Spojených arabských emirátoch začal pokusom o svetový rekord v najdlhšom ohňostroji. V malom emiráte Rás al-Chajmá odpálili ohňostroj, ktorý trval 12 minút a mal prekonať doterajšieho rekordéra v dĺžke 11,83 kilometra.

Ako vôbec prví vstúpili do nového roka obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova (Kiritimati), ktorý je súčasťou Republiky Kiribati. V hlavnom meste Apia odprevadil miestnych obyvateľov i mnoho turistov do nového roka mohutný ohňostroj.

V pondelok napoludnie SEČ začali písať rok 2019 Novozélan­ďania, o 13:00 SEČ prví Rusi a o ďalšiu hodinu neskôr tiež väčšina Austrálie.

Ohromujúci dvanásťminútový ohňostroj s 8,5 tonami pyrotechniky potom vo svojom prístave pripravilo austrálske Sydney. Pred kulisou opery a Prístavného mosta ho údajne prišlo pozorovať viac ako 1,5 milióna ľudí. Organizátori hovoria o najgigantic­kejších oslavách Nového roka za takmer 4 milióny eur.

V najväčšom novozélandskom meste Aucklande ohňostroj odpálili z televíznej veže Sky Tower.

Príchod roka 2019 oslávili aj v thajskom Bangkoku, severokórejskom Pchjongjangu, juhokórejskom Soule či v japonskom Tokiu. V japonských budhistických chrámoch sa o tamojšej polnoci rozozneli zvony 108 údermi, ktoré majú odohnať 108 necností a ziel. Nastáva rok divokého prasaťa, v ktorom Japonsku nastane nová éra. Na konci apríla totiž abdikuje 85-ročný cisár Akihito a na trón nastúpi jeho najstarší syn, 58-ročný Naruhito.

Aj v juhokórejskej metropole Soule privítali nový rok tradičnou ceremóniou: zvonenie na bronzový zvon. Starosta mesta Pak Won-sun a vybraní obyvatelia na neho udreli 33-krát. Jedným z vyvolených bol aj chirurg, ktorý úspešne operoval severokórejského vojaka, ktorý na juh utiekol v roku 2017 cez hranicu napriek streľbe svojich kolegov. Číslo 33 v Kórei symbolizuje šťastie.

O 17:00 SEČ kalendár vymenila Čína, kde sa však veľké oficiálne oslavy nekonali. Podľa tradičného čínskeho kalendára nový rok sa začne až 5. februára. Niektorí Číňania však vyšli vo veľkých mestách oslavovať do ulíc. Napríklad v Šanghaji na ne dozerali posilnené policajné hliadky, ktorých úlohou bolo zabrániť opakovaniu scenára z roku 2014. Vtedy pri novoročnej tlačenici zahynulo 36 osôb. Veľké oficiálne oslavy sa konali v Hongkongu, kde sa na ohňostroj prišlo pozrieť 300 000 ľudí.

Na Taiwane využili organizátori oslavy na odpálenie veľkolepého ohňostroja z 504 metrov vysokého mrakodrapu Taipei 101 v Tchaj-peji. Tradícia trvajúca od roku 2004 láka do hlavného mesta ostrova každoročne mnoho turistov.

Na východnom pobreží USA vyleteli zátky z fliaš šumivých vín v utorok 6:00 SEČ. V utorkové pravé poludnie SEČ oslavovali napríklad obyvatelia hlavného mesta Americkej Samoy Pago Pago. Prechod do roku 2018 sa skončil v utorok o 13:00 SEČ na Bakerovom ostrove a Howlandovom ostrove, čo sú neobývané atoly pod ochranou USA uprostred Tichého oceánu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #rok 2018 #rok 2019