Ruská tajná služba zadržala v Moskve údajného amerického špióna

Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že zadržala v Moskve amerického občana, ktorého podozrieva zo špionáže. Oznámili to tlačové agentúry. Američanovi, ktorý bol podľa FSB pristihnutý pri čine, hrozí za výzvednú činnosť desať až dvadsať rokov za mrežami.

31.12.2018 11:01 , aktualizované: 17:33
debata (124)

„Pracovníci FSB 28. decembra v Moskve zadržali občana USA pri vykonávaní špionážnej akcie,“ informovala FSB, ktorá je nástupkyňou obávanej sovietskej tajnej polície KGB. Ďalšie podrobnosti neuviedla. Zadržaný a obvinený sa podľa médií volá Paul Whelan.

Ruské ministerstvo zahraničia bez ďalších podrobností uviedlo, že informovalo americké veľvyslanectvo v Moskve. Americké ministerstvo zahraničia potom podľa informácií Reuters požiadalo ruskú stranu o konzulárny prístup k prehliadnutému. Americké veľvyslanectvo v Moskve sa k incidentu nevyjadrilo a novinárov odkázalo na ministerstvo zahraničia vo Washingtone.

Bývalý generál kontrarozviedky FSB Alexander Michajlov zadržanie Američana označil za dôkaz efektívnosti ruskej kontrašpionáže. „Služba by túto informáciu nezverejnila, ak by nemala spoľahlivé dôkazy,“ povedal agentúre RIA Novosti.

Médiá pripomínajú, že zatknutie prichádza v čase, keď rusko-americké vzťahy sú na najnižšej úrovni kvôli konfliktu na Ukrajine, vojne v Sýrii a obviňovanie Ruska z údajného zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Rusko v poslednom čase tiež čelilo niekoľkým špionážnym škandálom, vrátane odsunu svojho diplomata zo Slovenska. Najzávažnejšia sa však javila aféra okolo otrávenia bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU a britského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom exile, vedúceho k vyhosteniu desiatok diplomatov na oboch stranách. Londýn z otravy obvinil dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, Moskva to odmieta.

Rusko-americké vzťahy zaťažuje tiež prípad Rusky Marije Butinovej, ktorá bola v júli zatknutá vo Washingtone pre podozrenie zo sprisahania proti USA. Tento mesiac sa v rámci dohody sľubujúcej nižší trest priznala, že sa snažila preniknúť do americkej Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA) s cieľom získať informácie o vplyvných Američanoch a odovzdať ich do Moskvy. Ruskí predstavitelia tvrdia, že Rusku k falošnému priznaniu viedla len snaha uniknúť drsným podmienkam v americkom väzení.

Ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii usporiadanej tento mesiac obvinil Západ, že špionážne škandály vyvoláva v snahe podkopať rastúcu silu Ruska: „Má to len jeden cieľ – spomaliť rozvoj Ruska ako možného konkurenta. Súvisí to s rastúcou silou Ruska.“

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #špionáž