V Rotterdame zadržali ďalšieho muža pre podozrenie z terorizmu

Holandská polícia v Rotterdame zadržala 24-ročného muža, ktorého podozrieva z terorizmu. Informoval o tom dnes server verejnoprávnej stanice NOS. Už v sobotu policajti zadržali pre podozrenie z plánovania teroristického útoku v holandskom prístavnom meste štyroch mužov, piateho na ich žiadosť zatkla polícia v západonemeckom Mainz. Podľa polície ale dnešný prípad s tým sobotňajšímm nesúvisí.

31.12.2018 18:11
debata (1)

Zadržaný 24-ročný muž sa narodil v Holandsku, korene má ale v zahraničí. Polícia uviedla, že má „nezápadný“ pôvod. Podozrivý je z „podielu na teroristickom zločine“. Podrobnosti policajti nepovedali. V dome zadržaného v Rotterdame sa nenašli žiadne zbrane ani výbušniny.

Holandský súd medzitým dnes predĺžil väzbu uvalenú na štyroch mužov, ktorých polícia zadržala v Rotterdame pre podozrenie z plánovania teroristického útoku v sobotu nad ránom. „Vyšetrovanie bude v nasledujúcich dňoch pokračovať s dôrazom na odkrytie povahy a miery teroristickej hrozby,“ uviedla dnes polícia. Už v sobotu informovala, že sa voči mužom vo veku od 20 do 30 rokov rozhodla zakročiť vzhľadom na nadchádzajúce oslavy príchodu nového roka, ktoré sú s ohľadom na zvýšenú koncentráciu ľudí v uliciach považované za rizikové.

V súvislosti so zadržaním štvorice mužov v Rotterdame v sobotu nemecká polícia zatkla v Porýnskom Mainzi 26-ročného Sýrčana, ktorý tiež žije v Rotterdame a cez víkend bol na návšteve u svojho bratranca. Holandsko už požiadalo o Sýrčanovo vydanie.

Holandsko bolo zatiaľ ušetrené veľkého teroristického útoku, aké postihli Francúzsko, Belgicko, Britániu či Nemecko. Miestne úrady ale hrozbu spáchania atentátu nepodceňujú. Varovaním, že je krajina v hľadáčiku teroristov, bol augustový útok vtedy 19-ročného Afganca na stanici v Amsterdame, pri ktorom boli pobodaní dvaja Američania.

V júni holandskí policajti zadržali dve osoby podozrivé z plánovania útokov. Jedným z ich cieľov mal byť aj známy Erasmov most v Rotterdame. Sedem mužov, ktorí údajne plánovali atentáty, zadržala polícia tiež v septembri v mestách Arnhem a Weert. Pri domových prehliadkach vtedy našli sto kilogramov hnojiva, ktoré je možné použiť pri príprave výbušniny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #teroristická hrozba